feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Aktivitet: Fang et edderkoppespind _

Læringsmål

  • jeg kan udføre en undersøgelse
  • jeg har viden om edderkoppernes spind
  • jeg kender dyr fra nærområdet
  • jeg ved, hvordan edderkopperne fanger føde
  • jeg kan beskrive en observation


Baggrund

Edderkopper er rigtig gode til at bygge. De laver spind, som bruges til at fange bytte. De laver også spind, som bruges til at bo i.

En af de mest kendte edderkopper er korsedderkoppen. Korsedderkoppen bygger store fangstspind, som kaldes for hjulspind. Korsedderkoppen er meget almindelig, og i sensommeren og i det tidlige efterår kan man finde dens spind overalt.

Korsedderkoppen bor ikke i spindet, men opholder sig skjult i et par sammenspundne blade et lille stykke fra spindet. Når et bytte lander i spindet, løber edderkoppen over til spindet på signaltråden og lammer byttet.

Korsedderkoppen udskifter ofte sit spind. Men når det er ved at være slidt, æder korsedderkoppen det gamle spind, og genbruger på den måde det gamle.

Derfor skal man ikke ødelægge edderkoppens spind for sjov. Men hvis det er for at undersøge spindet, kan man godt tillade sig at fange et enkelt.....

Læs evt denne tekst om edderkoppernes spind.

Materialer

  • Farvet karton
  • Spraylim
  • Talkum

Sådan gør I

I denne lile øvelse skal du "fange" et edderkoppespind.

Sørg for at edderkoppespindet er tørt og at edderkoppen ikke sidder i sit spind.

Drys børnepudder eller talkum på din hånd og blæs det over på spindet.
Kom spraylim på et stykke farvet karton og "fang" edderkoppespindet, mens limen er våd.

Bagefter skal I prøve at beskrive edderkoppespindet. Kan I forklare, hvordan spindet er bygget op? Er der et mønster eller et system, som I kan beskrive?

Evaluering

Hvad har du lært? Prøv med forklar til din sidemakker, hvordan det edderkoppespind, som I fandt så ud.

Ekstraopgave - udregn størrelsen af edderkoppespindet