feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Aktivitet: Æbletid - kandiserede æbler _

Efterår er æbletid, og I kan selv lave de fineste kandiserede æbler. Det er let, og børnene kan være med til at pynte æblerne med deres yndlingsdrys. Men husk, at selve arbejdet med det kogende sukker kun er for voksne.

 

Inden I går i gang

Allerførst skal I selvfølgelig have nogle æbler. Måske har I selv æbler i haven, som kan bruges. Ellers er det dejligt at lave en udflugt til en æbleplantage, hvor man selv kan plukke de æbler, man skal bruge. 

I skal også bruge pinde til at stikke i æblerne. Dem kan I enten finde selv finde ude i haven eller i skoven, eller I kan købe pinde til slikkepinde, som sælges i hobbyforretninger.

Når æblerne er kandiseret, kan de pyntes. Der er flere muligheder. Den klassiske pynt er kokosmel, men man kan også bruge hakkede mandler eller mange børns favorit; krymmel.

Beregn et æble pr. person. Røde æbler giver det smukkeste resultat, men det vigtigste er, at æblerne er sprøde og saftige. Portionen her rækker til ca. 5 æbler. Skal du lave flere, ganger du op, så der er tilstrækkeligt med sukkermasse. Du kan tilsætte rød frugtfarve til sukkermassen, hvis du vil have æblerne meget røde, men resultatet bliver også fint uden, hvis æblerne ellers er røde.


Det skal du bruge

Det skal du bruge:

5 (røde) æbler - ikke for store
5 træpinde – købes eller findes i haven
3 dl sukker
1½ dl vand
½ tsk. eddike, æbleeddike eller anden eddike
Kokosmel eller anden drys (f.eks. hakkede mandler eller krymmel)
Evt. rød frugtfarve (kan udelades)
Bagepapir


Sådan gør du

Sådan gør du

Vask og tør æblerne godt, fjern stilk og blomst og sæt en træpind i på stilkens plads. Kom vand og sukker i en lille kasserolle. Varm massen op og tilsæt eddiken og evt. frugtfarve. 
Du kan enten bruge et sukkertermometer til at se, når massen har nået 162 grader C. Ellers kan du bare dyppe skaftet på en træske ned i blandingen og derefter i koldt vand. Massen er klar, hvis den bliver hård under det kolde vand.
Tag kasserollen af varmen, dyp æblerne i sukkermassen og drej dem rundt mange gange i massen. Det er lettest at få æblerne kandiseret pænt, hvis kasserollen tippes lidt, og æblet drejes rundt. Husk at genopvarme sukkeret lidt mellem hvert æble. Drys straks æblerne med kokosmel eller anden drys.

Når æblerne er færdige, sættes de til afkøling på en plade med bagepapir.