feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

På Danmarksrejse med børn _

De bedste oplevelser i naturen er somme tider dem, som bare opstår. Man er sammen med ungerne i et andet ærinde, og så er der en som foreslår, at man kører til stranden, i skoven eller bare gør holdt i parken. Skidt med at badetøjet eller fiskegrejet ligger derhjemme: man kan snildt have det sjovt alligevel. Et ophold på en rasteplads på vej til familietræf kan blive en hyggelig anledning til at plukke blomster i vejkanten til mormor. 

 

Spændende uglegylp_

Engang fandt min 9-årige søn og et par legekammerater et uglegylp i skoven. Egentlig legede de gemmeleg. Men uglegylpet var mere spændende: De kunne nemlig se små museknogler og rester af pels inden i gylpet. Selv kraniet med tænder og det hele var tydeligt at se.

Børnene snakkede ivrigt om, hvad der var sket med musen og én af børnene fortalte, at hun selv havde set en ugle engang. Det endte med at en af legekammeraterne fik fundet med hjem i en tændstikæske.

Top

Afsted uden planlægning_

Man behøver ikke planlægge det helt store for at få store oplevelser i naturen. Faktisk er det tit bedre bare at lade tingene ske. At tage sig god tid til at opleve det, som der nu er at opleve. Fordybe sig i det man kan finde.

Et par pinde kan lynhurtigt og med en smule fantasi blive til sværd eller spyd. Pludselig er man hensat til Robin Hood og Richard Løvehjertes England. Eller mere hjemligt: Jens Langkniv og hans røvere.

Stranden er et skatkammer af ting man kan finde: muslingeskaller, indtørrede krabber, levende krabber, måske en våd vandmand? Eller smukke glatslebne sten, forstenede søpindsvin eller måske endda rav?

Under hver naturperle her på Danmarksrejsen.dk finder I forslag til ting, I kan lave, når I er ude, og som hverken kræver udstyr eller forberedelse.

Top

Med lidt planlægning_


Man kan selvfølgelig også tage på picnic i det grønne med madpakke, tæpper og hele molevitten. Eller tage fiskestænger, net og spand med. Så kan man prøve at fange hundestejler, aborrer eller frøer. Man kan også tage snorkeludstyr med og lege Jacques Cousteau. Eller støve mountain-biken af og prøve kræfter med stejle bakker og mærke adrenalinen pumpe i blodårerne.

Eller få fat i en kano eller nogle kajakker og opleve nogle af Danmarks pragtfulde fjorde fra vandet. Måske ser I sæler? De legesyge dyr kommer nogle gange ret tæt på.

Under 'Aktiviteter' finder I flere forslag til spændende og sjove ting, I kan lave, når I er ude i naturen. Se f.eks. hvordan I superlet laver en krabbefanger, så I kan fiske efter krabber. I kan studere krabberne og sætte dem ud igen bagefter - eller måske lave en dejlig suppe på dem i stedet.

Top

Natur er den bedste kur_


Et gammelt ordsprog lyder, at et æble om dagen holder lægen væk. Måske skulle man ændre det til ”natur er den bedste kur”?

Okay, en tur op ad Møns Klint vil nok ikke være kuren mod et brækket ben. Men nye undersøgelser viser, at børn som opholder sig i naturen, er mindre syge og har bedre motorik. De er også mere sociale og mere lærenemme.

Undersøgelser fra fx Sverige viser, at naturen også hjælper på stress og tristhed hos voksne. Så hvad venter vi på?

Top