feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Orkideer _

Nu blomstrer de vilde orkideer, og du kan finde de smukke og sjældne blomster mange steder i Danmark - og ofte overraskende steder. Vidste du f.eks., at visse orkideer trives fint i Thy's karske klitter eller på Bornholms klippekyst? Her får du en oversigt over hvor og hvornår, orkideerne blomstrer i Danmark.

 

Gøgeurt_

I gamle dage kaldte man dem gøgeurt – i dag kender de fleste af os blomsterne under navnet orkideer. Det spøjse navn gøgeurt betyder ”urt der blomstrer, når gøgen kukker”. En anden sjov detalje ved gøgeurten er, at man i gamle dage brugte dens rodknolde som potensmiddel!

Der findes omkring 43 arter vilde orkideer i den danske natur, og mange af dem blomstrer nu. En del af orkideerne er meget smukke, og man kan finde dem de mest overraskende steder.

Thy-Gøgeurt vokser som navnet siger i klitterne i den magre jord i Thy, og andre i gamle grusgrave som f.eks. Hedeland-området ved Køge Bugt. Nogle trives kun ved klippekyster som på Bornholm. På Møns Klint og på Mols findes også adskillige arter orkideer.  

Alle orkideer er fredede, så det er ikke tilladt at grave dem op eller på anden måde forstyrre orkideerne i naturen. Men man må gerne tage ud og beundre blomsterne - så pak picnic-kurven og tag familien med på botanisk udflugt i weekenden.

Top

Her finder du dem_

Her finder du dem

Her er en liste over nogle af de danske orkideer, og hvor og hvornår man kan finde dem:

Kalkrige overdrev

Der er ikke mange overdrev tilbage i Danmark. Overdrevet var områder, hvor man ikke rigtig kunne dyrke noget, fx fordi terrænet var stejlt. Et overdrev på kalkrig jord, er en af de naturtyper, hvor man kan finde flest plantearter. Møns Klinteskov er et af disse steder. Her kan man være heldig at finde 18 arter af vilde orkideer – det vil sige knap halvdelen af de vilde orkide-arter, som findes i Danmark. Man kan blandt andet finde Fruesko (blomstrer i juni), Rød Hullæbe (blomstrer i juli-august og findes kun på Høje Møn), Stor Gøgeurt (blomstrer i maj-juni) og Horndrager (blomstrer i juli og kun på Høje Møn).

Klitter

I Nord- og Vestjylland, i Nordsjælland og på Bornholm er klitterne en del af landskabet. Klitterne er et stykke utæmmet natur. Særligt i de grønne klitter er der mange forskellige plantearter – blandt andet kan man finde Skagen Hullæbe (blomstrer i juli-august). Thy-Gøgeurten findes kun i i klitterne i Thy, som navnet antyder.

Hede

For 300 år siden var omkring 40 % af Jylland dækket af hede. I dag er der under 2 % hede tilbage. Resten er blevet opdyrket gennem hårdt slid. Hedeområder findes i Nationalpark Mols Bjerge, Randbøl Hede, ved Hærvejen, Dollerup Bakker og på Bornholm. Hedeland-området ved Køge bugt er en gammel grusgrav, og i dag vrimler det med orkideer.

Den specielle jordbund på heden gør, at der ikke findes så mange plantearter. Men dem der findes, er ret spændende. Bakkegøgelilje er en af dem (blomstrer i juni-juli). En anden er Plettet Gøgeurt (blomstrer juni-juli) og den meget sjældne Hvid Sækspore. Hvid sækspore findes kun i Jylland og på Bornholm.


Skov og krat

Man behøver dog ikke nødvendigvis at drage ud på heden eller ud til havet for at finde orkideer. En af de almindeligste orkideer i Danmark er Skov-Hullæbe (blomstrer i juli-september.) Den vokser i skove og krat, hvor jorden er rig på næring og kalk. Skov-Hullæben er skam også selv rig på næring, for rådyrene spiser blomsterne på grund af deres store indhold af nektar. Skov-Hullæbe kan blive op til 1 meter høj. Den findes i hele Danmark, men er sjælden i dele af Nord- og Vestjylland.


Strandenge

Flere steder langs Bornholms kyster findes der smukke strandenge mellem klipperne. Her kan man finde Sump-Hullæbe (blomstrer i juli), Kødfarvet Gøgeurt (blomstrer i juni-juli), Maj-Gøgeurt (blomstrer i maj-juni) og Plettet Gøgeurt (blomstrer i juni-juli).

Top