feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Bornholm - Den gode historie_ _

De underjordiske holder fest på Bornholm - siger man. I gamle dage levede overtroen i bedste velgående. Folk troede fuldt og fast på at underjordiske væsener boede nede i jorden, og det gjaldt om at stå på god fod med dem. Den lille frække Krølle-Bølle er blevet lidt af et vartegn på solskinsøen.

Højene blev vogtet

De underjordiske bor i højene på Bornholm. Enhver ved, at det er bedst at holde sig på god fod med de underjordiske, da de ellers kan finde på at hævne sig.

Når de underjordiske holder fest, så højen står på gloende pæle, så skal man især holde sig væk - og i det hele taget skal man respektere de underjordiske og ikke pløje eller så for tæt på højen. De underjordiske passer nemlig godt på deres guld og andre skatte, som de holder inde i højen.

Sådan var det i hvert fald på det gamle Bornholm. I dag er det nok de færreste bornholmere, som virkelig tror på de underjordiske. Men i gamle dage var det en anden sag.

Krølle-Bølle er fra Bornholm

Krølle-Bølle er en figur, som ofte forbindes med de underjordiske. Bornholmeren, Ludvig Mahler, skrev og tegnede historien om trolden i Langebjerg på Nordbornholm for sin søn.

Om Ludvig Mahler har set inspirationsmaterialet i virkeligheden, eller om Krølle-Bølle er et fantasifoster, ved ingen i dag. Figuren Krølle-Bølle har i mange år været brugt af turistbranchen til at markedsføre øen.

_