
Find seværdigheder, oplevelser, overnatningssteder og spisesteder nær naturperlen
Borgruin og snorkling mellem klipperne. Man finder også en af Danmarks bedste mountainbikeruter på solskinsøen i Østersøen. Overalt på øen er der markerede vandreruter – prøv fx de spektakulære stier, som går ind i sprækkedalene på Nordbornholm.
Vandet rundt om dejlige Bornholm indbyder i dén grad til oplevelser af den vilde og våde slags.
Er du til windsurfing? Så er Bornholm stedet, hvor du kan prøve kræfter med bølgerne.
Vil du gerne lære at windsurfe? Så er GoBornholm stedet, hvor du kan finde kurser i windsurfingens ædle kunst.
Du finder også mange andre aktiviteteter, som du kan kaste dig ud i på solskinsøen, fx havkajak, kitesurfing og rapelling.
Find aktiviteterne her
http://gobornholm.dk/
Man kan næsten ikke tage til Bornholm uden også at medbringe eller leje en cykel. Nettet af cykelstier er meget udbredt, og man kommer forbi rigtig mange flotte naturperler på sine ture.
Selvom Bornholm er meget kuperet, og det kan være forbundet med store strabadser at cykle, især på Nordbornholm, skal man ikke lade sig snyde for turen. Mange steder – også på det nordlige Bornholm – har man anlagt cykelstierne på de gamle jernbanelinjer. I den forbindelse skal man huske på, at tog kun dårligt kan køre op ad bakke, hvilket betyder, at de nuværende cykelstier føres gennem gennemgravninger i bakker og på dæmninger over dalene – så det er ikke slemt at køre på cykel. Til gengæld skal man nok få sin sag for, hvis man tager turen fra Svaneke over Gudhjem til Hammeren. Men det kan blive en sport for hele familien.
Der er lavet en flot cykelguide for øen. Man kan se den digitale udgave her:
Cykelguide
Der er vand omkring hele Bornholm. Næsten lige meget hvor man er, kan man finde en plet, hvor man kan lægge sig og tage solbad på en hed sommerdag. På den sydlige del af øen er der brede og flade sandstrande, hvor vandet ikke er ret dybt. På den nordlige, østlige og vestlige del er der til gengæld klipper med stor dybde. Tag snorklen, dykkerbrillerne og svømmefødderne med. At snorkle blandt klipperne er en stor oplevelse.
_Over hele øen er der markerede vandreture. Nogle af de mere spektakulære er de stier, som går ind i sprækkedalene på Nordbornholm. Prøv eksempelvis turen ind i Døndalen nord for Gudhjem.
Syd for Hammeren er der ture, som bringer den vandrende ind i en tilsyneladende tæt og ufremkommelig jungle. Det er til både morskab og spænding for børnene.
Kyststien Bornholm har måske en af Danmarks mest unikke vandreruter. Kyststien løber hele vejen rundt langs Bornholms kyst ad de gamle redningsveje, der blev brugt til at komme nødstedte sømænd til redning. Ruten er omkring 110-125 km lang, men man kan sagtens gå mindre dele af den. Man kan finde en guide og nyheder om ruten på:
http://bornholmrundt.dk/
Havørrederne har det godt i havet omkring Bornholm.
Hvert år tiltrækker fiskeriet rejsende fra nær og fjern. Fiskeriet er ret ukompliceret, og de fleste kan være med. Tilmed behøver man ikke at kunne kaste ret langt, hvis man fisker fra klipperne. Man kan fiske langs hele kysten på Bornholm. Af hensyn til bestanden har Bornholm dog særlige fredningszoner ud for alle udløb. Der er også mulighed for at fiske inde på øen. Borgedalssøen og Åsedammen er begge gode fiskelokaliteter.
En af Danmarks bedste mountainbike-ruter finder man på Bornholm. I skoven Almindingen findes en af de baner, Naturstyrelsens kalder De 10 Spir. Der erbåde en cross country-bane for både øvede og de lidt mindre øvede samt en downhill-bane for de meget erfarne MTB-ryttere. Cross country-banen er 2,7 km lang og er en rød rute. Den begynder og slutter på parkeringspladsen ved Rytterknægten. Downhill-banen er 500 m lang og orange og begynder midt i skoven, ikke langt fra cross country-banen.
Se flere oplysninger om ruterne her:
http://www.naturstyrelsen.dk/
Da sporten kræver en klippevæg, er det i Danmark kun muligt at udøve sporten på Bornholm. Her er der til gengæld flere klatreområder, som kan benyttes. Er man max. fem personer inklusiv instruktør, og ønsker man at klatre på Naturstyrelsens arealer, er det ikke nødvendigt at søge om tilladelse. Men det kræver altid grundejerens tilladelse på private arealer, eller hvis man er en gruppe på over fem personer, som ønsker at benytte styrelsens arealer.
Læs meget mere om sporten, områderne og sikkerhed på Naturstyrelsens hjemmeside: http://www.naturstyrelsen.dk/
_Der er opsat en fast orienteringsbane i Nordskoven ved Rønne. Det er muligt at printe kort over posterne og områderne på den lokale klubs hjemmeside gennem projektet "Find vej i".
Besøg hjemmesiden på:
www.findveji.dk
Når der ligger god sne på Bornholm, er det et fantastisk sted at løbe langrend. Der er tre steder, hvor der bliver trukket løjper op ved nok snefald. Dette er Hareløkkerne i Almindingen, Rø Plantage og Vestermarie Plantage.
_Oplev den betagende klippekyst fra en anden vinkel og tag en tur langs kysten i havkajak. For udlejning og kurser kontakt:
http://www.havkajakbornholm.dk/