feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Bornholm - Naturen_ _

Kridhvidt, fint sand, hundestejler mellem stenene og klippefyldt kyst. Bornholms natur kan ikke beskrives med få ord, for her findes næsten alt. En af Danmarks største skove – Almindingen – findes her, og man kan også være heldig at støde på sjældne planter som den kødædende soldug i klitterne ved Dueodde.

Øen rundt

Man kan ikke beskrive den bornholmske natur kort – på nær floder og marsk findes næsten alle naturtyper her.

Kysterne syd for Rønne mod Nexø er sandstrande med det fineste sand. Størrelsen på sandkornene er meget mindre end andre steder i Danmark. Tilmed er sandet hvidt – kridhvidt – der er ingen grå eller brune nuancer.

Syd for Nexø møder man de første tegn på klipper. Ved Bros Odde ligger nogle pudsige flade skifersten. Her kan der fanges hundestejler mellem stenene. Længere mod nord dukker Nexø op. Byens nordlige udkant er afgrænset af klipper. V

idere oppe ad den klippefyldte kyst på øens nordøstligste hjørne ligger Svaneke. Den ru klippekyst fortsætter fra Svaneke hele vejen op ad nordkysten forbi Gudhjem, Allinge-Sandvig og runder til sidst Hammeren. Hammerknuden har stejle klippevægge og er vel sagtens det tætteste, vi kommer på bjerge i Danmark.

Klipperne fortsætter mod syd, hvor man passerer Hasle, indtil man er tilbage i Rønne. Mellem Hasle og Rønne dukker der sandstrand op. Det er også muligt at finde små sandstrande langs nordkysten.

_

Det indre Bornholm

Inde i landet er det markerne, der tager over. Bornholm har lange traditioner for landbrug, men der er også talrige pletter, som er næsten urørt af menneskehænder. På grund af den stenede undergrund har det været svært at opdyrke marker flere steder på øen. Blandt andet står Rutsker Højlyng tilbage som et område i særklasse. Her kan man få et godt indtryk af, hvordan store områder af Bornholm har set ud før i tiden.

_

Solskinsøen

Klimaet på Bornholm er en lille smule bagefter i forhold til resten af Danmark. Det skyldes, at øen ligger midt i Østersøen, og vandet holder meget på kulden efter vinteren. Til gengæld varer sommeren og efteråret også længere end i resten af landet – august og september kan være måneder, hvor der er lunt på Bornholm.

_

Det skovrige Bornholm

Danmarks tredjestørste skov, Almindingen, ligger på Bornholm. Øst for Almindingen ligger flere plantager. Poulsker, Pedersker og Bodilsker plantager, som tidligere var ejet af bønderne i de forskellige sogne. At det var udbredt længere mod nord, vidner Rø plantage om.

_

Bille, der lammer sine fjender

Dyrelivet på Bornholm er på flere måder unikt. Her findes både sjældne bombardérbiller og myreløver. Til gengæld er der hverken ræve eller grævlinger.

Bombardérbillen er en løbebille og ligner i formen mange af de almindelige sorte løbebiller, som man støder på overalt. Men bombardérbillen har en helt anden farve. Skjoldet over vingerne er glinsende stålblåt, mens hoved og forkrop er nærmest orangebrunt.

Billen har fået sit navn, fordi den kan udspy en skoldhed damp mod fjender. Dampen er en kemisk sky, som lammer modstanderen i et stykke tid. Hvis bombardérbillen føler sig truet, vender den bagenden mod angriberen og skyder en stråle damp ud. Bombardérbillen er meget sjælden og findes kun på et ganske lille område på Sydbornholm. Den er ikke let at finde, da den gemmer sig under sten i løbet af dagen og først kommer frem, når det bliver mørkt. Bombardérbillen kræver varme og findes derfor mest på skråninger, der vender mod syd. Hvis man falder over de flotte biller, gælder det om at være meget forsigtig – de er kritisk truet i Danmark. Det vil sige, at de er i fare for at blive udryddet.

_

En fæl fætter, der dovent sidder og venter på sit bytte

Myreløve - alene navnet lyder drabeligt, og hvis man er en myre, er myreløven også meget farlig. Eller i hvert fald er myreløvens larve ikke god at komme i nærheden af. Den er nemlig et grumt rovdyr.

Myreløvens larve graver et kegleformet hul – en tragt – i det fine sand. Selv sidder den nede i bunden af tragten. Når en myre kommer forbi, falder den ned i hullet og kan ikke komme op igen på grund af det fine sand. Hver gang myren febrilsk forsøger at kravle op, forsvinder det løse sand under den. Langsomt og sikkert glider myren ned mod spidsen af keglen, hvor myreløven venter. Så snart myreløven mærker, at der er uro i sandet lige over den, stikker den kindbakkerne op af sit skjul og griber myren. Myreløvens larve har en speciel mund, som kan ligne et par sugerør. Når myreløven har grebet myren, stikker den sin mund ind i myren og udsuger den. Når det er sket, smider myreløvelarven resterne op af hullet. Myreløven tager også andre insekter, som skulle være så uheldige at falde ned i tragten.

På Dueodde kan man finde mange tragte. Gå langs de sandede stier eller i bunden af klitterne og hold øje med små tragte, der for det meste befinder sig i kanten nær den lave vegetation. Tragten er mindre end 10 cm i diameter foroven. Hvis man ikke har tålmodighed til at vente på, at en myre tilfældigt kommer forbi, kan man evt. fange en og på den måde fodre myreløven. Men man skal være vågen for at iagttage scenariet - pludselig er myren væk.

_

Vær opmærksom på de bornholmske skovflåter

Et af de dyr, som ikke er så rare at komme i nærheden af for mennesker, er skovflåten. Nogle kalder dem tæger, men det er forkert. Skovflåten på Bornholm kan være ekstra ubehagelig, da den kan smitte med både borelia og hjernehindebetændelse. Hvis man har fået en skovflåt på sig, skal man straks sørge for at fjerne den. Borelia smitter først efter, at skovflåten har siddet et døgn. Hvis man vil opholde sig meget i højt græs eller i skoven, skal man overveje at lade sig vaccinere mod hjernehindebetændelse.

_

Kødædende planter

Der er en del ret sjældne planter, som man finder på Bornholm. Kødædende endda. Soldug er en lille undselig plante, som vokser på fugtige områder. Den findes blandt andet på Dueodde. Kig mellem klitterne i de sumpede områder.

Soldug er en kødædende plante, som tiltrækker insekter og andre smådyr. Bladene på soldug er dækket af en hel masse små kirtelhår, der i spidserne har små klistrende dråber. Når insektet har sat sig på de små blade, bliver det holdt fast af de klistrede dråber og kan ikke komme væk. Langsomt dør insektet af sult, og planten 'æder' insektet ved at opløse det med enzymer. Enzymerne nedbryder insektet til aminosyrer, som planten bruger til at vokse af.

 

_

Det vandrige Bornholm

Om sommeren er der for det meste ikke meget vand i de bornholmske åer. Det giver problemer med drikkevandet, som i tørre år kan være sparsomt.

De nordbornholmske vandløb ligger alle i klipperne eller lige over klippegrunden. De afvander store områder, men da klipperne forhindrer vandet i at løbe til undergrunden, betyder det, at åer og bække svulmer voldsomt op, når det regner eller frosten forsvinder om foråret. Langt det meste af regnvandet løber derfor hurtigt ud i havet.

På Sydbornholm siver en del af regnvandet ned i undergrunden og bliver med tiden drikkevand, som pumpes op til forbrug.

_

Fredede områder på Bornholm

En del af Bornholm er fredet. Et område fredes sædvanligvis for at bevare dets naturværdier og for at sikre, at offentligheden kan færdes i området. Du kan altså sagtens tage på tur i de fredede områder. På Bornholm er bl.a. Hammerknuden og Hammershus, en del af kysten og helleristningerne ved Blåholtshus fredet.

Du kan se alle de fredede områder på Bornholm her.

_