feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Himmelbjerget
56.10295 / 9.68706

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Det Danske Søhøjland - Den gode historie_ _

På Silkeborg Museum kan man se et oldtidsmenneske. Tollundmanden blev fundet under tørvegravning i Bjældskovdal ved Silkeborg i 1950. Hans lig er nok det mest velbevarede oldtidsmenneske i verden.

Gudenåen i Middelalderen

I Søhøjlandet finder man både Øm og Voer Kloster. Voer Kloster ligger vest for Mossø, og beliggenheden er sandsynligvis ikke valgt tilfældigt. Man mener, at Benediktinermunke grundlagde Voer Kloster omkring 1050-1100. Åen og søerne gav rigeligt med fisk. Stedet var uforstyrret, og området egnede sig godt til landbrug. Gudenåen sikrede munkene ferskvand, og var en god transportvej.

Øm Kloster er i dag et museum. Klostret er placeret mellem Mossø og Gudensø. På museet ses Danmarks bedste rekonstruktion af et middelalderklosters inventar samt flere genstande og skeletter fra arkæologiske udgravninger.

_

Tollundmanden – velbevaret oldtidsmenneske

Tollundmanden blev fundet under tørvegravning i Bjældskovdal ved Silkeborg i 1950. Han havde et reb om halsen, et læderbælte om livet og en tophue af fåreskind på hovedet. Det var et ualmindeligt velbevaret lig, man fandt. Tollundmanden blev mellem 30 og 40 år gammel, og hans lig er nok det mest velbevarede oldtidsmenneske i verden.

Hovedet er ualmindeligt velbevaret. Både øjne og mund er lukkede, og hans ansigtsudtryk er roligt og alvorligt. Fødderne og en tommelfinger er også velbevaret, mens resten af kroppen er blevet rekonstrueret.

Retsmedicinere er enige om, at Tollundmanden blev hængt en vinterdag omkring 350 år før Kristi fødsel. Han blev lagt i sovestilling i en nygravet tørvegrav i mosen. 12 timer før sin død spiste han grød lavet af forskellige korn- og frøsorter, som var typisk vintermad.

Det er ikke til at vide med sikkerhed, hvorfor Tollundmanden blev hængt, men en teori går ud på, at moselig findes i de områder, hvor man i jernalderen gravede tørv. Så måske har disse mennesker været ofringer til guden, som tak for den tørv man gravede op af gudens mose.

Det var to brødre og den enes kone og søn, der i maj 1950 fandt Tollundmanden, da de var i gang med at grave tørv til brændsel. De mente, at det måtte være et offer for et mord, der var sket for nyligt, for liget så helt frisk ud. Familien havde hørt, at en københavnsk skoledreng var forsvundet i Midtjylland. Derfor frygtede de, at det var liget af denne dreng, de havde fundet.

Men da kriminalpolitiet i Silkeborg fik at vide, at fundet var gjort to og en halv meter nede i tørven, og da der ikke var tegn på, at liget var blevet gravet ned for nylig, var de klar over, at det nok nærmere var en sag for arkæologerne på Silkeborg museum.

Man kan se Tollundmanden på Silkeborg Museum. Desuden kan man se Grauballemanden på Moesgård Museum. Her kan man også se Danmarks største samling af våbenfund fra middelalderen.

_