feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Molerskrænterne
56.83873 / 8.97804

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Fur - Den gode historie_ _

Ifølge sagnet har der boet en bjergmand i Smedehøj på Fur. Bjergmanden var en stor beundrer af kvinder, men der var ingen bjergmandskvinder på hans alder at finde på Fur. Derfor begyndte han at interessere sig for øens yngre kvinder.

Bjergmanden der elskede kvinder

Myten om bjergmanden, der boede i Smedehøjen på Fur, er ikke for sarte sjæle. Bjergmanden var en stor beundrer af kvinder, men der var ingen bjergmandskvinder på hans alder at finde på Fur. Derfor begyndte han at interessere sig for øens yngre kvinder.

En bondekone fra Debel var ude at plukke lyng. Hun blev træt af det hårde arbejde og lagde sig på Smedehøjen for at tage sig en lur. Hun vågnede ved, at der lød hammerslag nede fra jorden. Så løb hun forskrækket ind til byen og fortalte folk, hun mødte, at man kunne høre bjergmanden arbejde inde i højen.

Underligt nok blev det en populær udflugt at tage ud til Smedehøj og lytte efter hammerslag. En køn, ung kone fra Debel begav sig ud til højen for at lytte. Det skulle hun ikke have gjort.  Bjergmanden fik øje på hende og hev hende resolut ind i sin hule i højen. Konens mand blev urolig, da hun ikke kom hjem, og han ledte hele øen igennem – uden resultat.

Manden havde en mistanke om, at det var bjegmanden, der havde taget hans kone, så hver eneste aften tog han ud til højen og kaldte på sin elskede. Til sidst kunne bjergmanden ikke holde ud at høre på klagesangen længere, så han gik ud af bjerget og sagde til den sørgende mand, at han lige så godt kunne tie stille, for nu tilhørte den smukke kone altså ham.

I lang tid hørte ingen til den smukke kone fra Debel, men så en nat bankede det på jordemoderens dør. Udenfor stod en velklædt mand, der spurgte, om hun ikke nok ville tage med ham, for hans kone var ved at føde og havde brug for hjælp. De satte sig op i mandens vogn, der var trukket af to sorte heste. De kørte til Smedehøjen, der åbnede sig for dem, da de nåede frem. Jordemoderen hjalp den fødende, og inden længe var fødslen vel overstået. Jordemoderen kunne sagtens genkende den unge smukke kone fra Debel, men bjergmanden forhindrede hende i at tale med konen. Bjergmanden kørte jordemoderen hjem og betalte hende med en guldklump.

Manden, der havde mistet sin kone, hørte om historien med jordemoderen, så han begyndte igen at tage ud til højen og kalde på sin kone. En aften var bjergmanden taget væk, og konen fra Debel kom ud for at tale med sin mand.

Manden bad indtrængende sin kone om at gå med ham hjem, men hun sagde, at hun ikke kunne, selv om hun gerne ville. Efter noget tid blev hun dog overtalt, og de gik hjem til deres fælles hjem. Men da konen kom inden for og satte sig i stolen ved kakkelovnen, sank hun sammen og døde.

_

Bjergmand gjorde jordemoder syg

Efter noget tid opsøgte bjergmanden igen jordemoderen, og han fik hende lokket med til højen. Hun blev fanget, og nu var det hendes mands tur til at lede efter hende. Han fandt hende til en stor fest inde i Smedehøjen. Hun sagde til sin mand, at han ikke måtte nævne hendes navn. Men det gjorde han alligevel, da han vidste, at så ville forhekselsen blive ophævet.

Lige da han havde sagt navnet, forstummede al festlarmen, og manden stod med sin kone uden for Smedehøj. Konen fulgte med ham hjem, men hun blev aldrig sig selv igen. Hun stod altid i køkkenet og græd.

_

Fur slap for bjergmanden

Furboerne blev glade, da de fandt ud af, at en del af deres bjergfolk havde forladt øen. Det skete sådan her:

Et par puslinge opsøgte en fattig fisker ved Sønderstranden. De ville leje hans båd, og de ville gerne have fiskerens søn til at ro for dem. Fiskeren fortalte, at hans søn var blind, så han kunne desværre ikke ro for dem. Men puslingene sagde, at det netop var derfor, de ville bruge hans søn. Fiskeren fik besked på at gå hjem, da båden var sat i vandet.

Den blinde fiskersøn roede hele natten, og han kunne mærke, at lasten var meget tung. Det var dem ved roret, der bestemte sejlretningen, og han anede ikke, hvor han var. Men endelige rørte bådens bund mod stranden. En stemme sagde til drengen, at siden han havde roet så troligt hele natten, skulle han have et par blanke skillinger.

Fiskersønnen kunne mærke, at noget trykkede mod hans øjne. Han blinkede og kunne se. Båden var tom, og han lå ved en kyst, han af gode grunde ikke kendte. På den nærmeste gård fortalte de ham, at han var i Salling. Han roede hjem til sin familie på Fur – og nu var alt godt. Han havde fået synet igen, og familien var blevet rig.

Det var bjergfolk og underjordiske fra Fur, som fiskersønnen havde sejlet med. Men ingen ved, om alle fra øen var med i båden, Derfor bør alle unge, kønne piger stadig passe på, når de rejser på Fur. Og de må aldrig gå alene ud på Smedehøjen.

(Kilde: Spøgelser og sagn fra dansk natur, bind 1. Gorm Benzon, 2000)

_

Bidrag til naturperle Fur
Cafe På Herrens Mark
Cafeen ligger midt på øen med en fantastisk udsigt over Fur og Limfjorden. Der er åben have med orangeri, lille butik, legeplads samt Museum for mænd! www.paaherrensmark.com
Cafe På Herrens Mark
Cafeen ligger midt på øen med en fantastisk udsigt over Fur og Limfjorden. Der er åben have med orangeri, lille butik, legeplads samt Museum for mænd! www.paaherrensmark.com
Fur Strand Hotel
Ved kanten af Limfjorden ligger Fur Strand Hotel. Hotellet danner rammer for ferieoplevelser direkte til fjorden på en af Danmarks smukkeste øer. Med plads til i alt 18 overnattende gæster er hotellet den perfekte base for Limfjord oplevelser sammenkomster og ferie oplevelser. www.furstrandhotel.dk