feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Skelhøje
56.39086 / 9.34145

Kong Knaps Dige
56.25721 / 9.31710

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Hærvejen og Dollerup Bakker - Den gode historie_ _

Her i området omkring Dollerup Bakker huserede Jens Langkniv efter legenden og en rig, jysk mand gjorde oprør mod Valdemar Atterdag. Jens Langkniv var berømt - eller måske berygtet - for at tage fra de rige og give til de fattige.

Jens Langkniv - Danmarks svar på Robin Hood?

Historierne om Jens Langkniv, røveren fra Midtjylland, er mangfoldige. Her er den mest sejlivede af dem. Nemlig den om Jens, der kæmpede mod myndighederne og mod tyskerne under Trediveårskrigen. Historien er skrevet af Jeppe Åkjær i 1915.

En vild knægt
Den lille Jens voksede op i 1600-tallet hos sin fattige mor. Jens var glad for sin mor, men han var også en vild knægt, som gjorde som han selv ville.

Han blev kæreste med degnens kønne datter, Laura, men degnen mente ikke, at den fattige Jens var god nok til datteren. Derfor tog degnen hævn ved at angive Jens’s mor som heks. For at redde moderen dræber Jens den foged, som er ved at slæbe af med hende.

Fredløs
Jens bliver dømt fredløs – men folk på egnen kan godt lide ham. Jens og hans røverbande kæmper nemlig mod de tyske tropper, som hærgede Jylland på den tid. Desuden hjalp røverne egnens fattige med mad og andre gaver. Tilnavnet ”Langkniv” kom af, at Jens havde bundet en snor fast til en kniv, så han altid kunne trække den til sig, når han havde kastet den.

Sørgelig skæbne
Selvom Jens og hans bande kæmpede tappert mod tyskerne, fik han alligevel en sørgelig skæbne. Jens dræbte sin kæreste far, fordi faderen var stikker for tyskerne. Så ville kæresten ikke giftes med ham.

Og da Jens’s mor bliver brændt som heks, går det helt galt. Jens bliver vild og grusom og til sidst bliver han fanget i en præstegård. Hans forfølgere omringer Jens, og han dør i en kugleregn. Efter Jens Langknivs død blev moderens omdømme renset. Hun var ikke en heks, blot uskyldigt dømt. Det ville glæde Jens Langkniv i hans kolde grav.

Hvad er sandt og hvad er myte?
Andre sagn – for det er mere sagn end sandhed – fortæller, at Jens Langkniv var en rå børste. En morder, som ikke gik af vejen for at spise små børn og voldtage uskyldige piger.

Sandheden om Jens Langkniv er svær at finde frem til. Der er ikke nogen pålidelige kilder, som fortæller historien om ham. Men i 1598 var der en retssag mod en mand, som havde været i bande med Jens Langkniv. Han hed Anders Pedersen Præst. Og da sagen mod ham blev behandlet ved retten, kom der også lidt frem om Jens Langkniv.

Tyveri, tiggeri og vold
Banden havde drevet om i Jylland og overfaldet folk. De havde tævet folk, stukket med knive og stjålet alt, hvad de kunne få fat på. Sammen med mændene var deres koner og kærester. Kvinderne hjalp også med at stjæle, tigge og slås – især med hinanden.

Hvad der siden skete med Jens Langkniv, ved man ikke. Jens Langkniv og Anders Pedersen Præst blev uvenner, og banden gik i opløsning. Jens Langkniv havde nemlig gennemtævet Anders og taget hans nye kappe.

Hvad blev der er den kække frihedskæmper, som stjal fra de rige og gav til de fattige? Sandheden er nok den, at Jens Langkniv stjal fra alle, han kunne komme til – og gav til sig selv!

_

Sagnet om Niels Bugges død

Niels Bugge på Hald var en af Jyllands rigeste mænd. Han gjorde oprør mod Kong Valdemar Atterdag, fordi kongen ønskede at indskrænke herremændenes handlefrihed. Valdemar Atterdag forsøgte forgæves at indtage Bugges borg ved Hald. Da det ikke lykkedes, blev Niels Bugge og andre oprørsledere i 1358 indstævnet til at mødes med kongen under frit lejde i Slagelse.

På hjemvejen blev Niels Bugge og hans to ledsagere dræbt ved Lillebælt. Naturligvis mistænkte man kongen for at stå bag mordene. Men Valdemar Atterdag aflagde sammen med flere riddere ed på, at han ikke stod bag.

Tre fiskere fra Middelfart blev udpeget som de skyldige, og deres huse blev pålagt en årlig blodskyld på tre mark og en skilling. Pengene tilfaldt Hald Slot og Niels Bugges arvinger. Blodskylden blev betalt helt indtil 1874.

Mordstedet blev markeret med en stensætning, hvor der siges at vokse mange røde skræpper, som ikke kan udryddes. Derfor kaldes de også for Niels Bugges Blod.

_

Bidrag til naturperle Hærvejen og Dollerup Bakker
En fantastisk vandreoplevelse med den skønneste udsigt.
Det store område med dramatiske skrænter, rislende kildevæld, frodige skove og lyngklædte bakker kaldes ofte ”smørklatten i Danmarks istidsgeologi” og byder på enestående vandreoplevelser. Dollerup Bakker og Hald Sø området er en naturperle for vandrere, med afmærkede vandreruter omkring Hald Sø. I området finder du bl.a. De Fem Hald’er, hvis historie kan dateres tilbage til 1300-tallet, den gamle Hærvej samt Inderøen – den naturskønne skovklædte halvø.
En fantastisk vandreoplevelse med den skønneste udsigt.
Det store område med dramatiske skrænter, rislende kildevæld, frodige skove og lyngklædte bakker kaldes ofte ”smørklatten i Danmarks istidsgeologi” og byder på enestående vandreoplevelser. Dollerup Bakker og Hald Sø området er en naturperle for vandrere, med afmærkede vandreruter omkring Hald Sø. I området finder du bl.a. De Fem Hald’er, hvis historie kan dateres tilbage til 1300-tallet, den gamle Hærvej samt Inderøen – den naturskønne skovklædte halvø.