feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Lille Vildmose Centret
56.88785 / 10.22129

Store Blåkilde
56.78370 / 9.91833

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Himmerland - Den gode historie_ _

Den mørke Rold Skov er go’ for en røverhistorie eller to. Legenden siger, at en røverfamilie havde deres hule i bunden af Røverstuen, og at de havde spændt tynde snore ud over vejen oven over hulen. I enden af snorene var der små sølvklokker, der ringede nede i hulen, når de vejfarende kørte forbi.

Kilde af rigdom

Der er noget eventyrligt over kilder. Det klare blå vand i Store Blåkilde har sandsynligvis lagt navn til kilden, men navnet kan også stamme fra ordet blotkilde (offerkilde).

I forrige århundrede var det skik, at herremændene fra det nærliggende Willestrup Slot smed sølvmønter i kilden, inden de tog på jagt. Mønternes bevægelse i vandet varslede, hvordan jagten gik. Mon ikke fattigfolk har ledt efter mønter i kilden i gamle dage? I dag er det strengt forbudt at plaske rundt i de fredede kilder!

_

Røverne i Rold Skov

Rold Skov har gennem århundreder været forbundet med uhyggelige røveroverfald. I begyndelsen af 1800-tallet huserede der et stort røvervælde. Og i 1830 fik man opsporet en stor del af røverne. Herefter førte man syv års retsag.

Røverstuen, hvor røvere har holdt til, er et af Rold Skovs smukkeste jordfaldshuller. Den ligger i den del af skoven, der kaldes Hesselholt Skov.

Kalken ligger højt under Rold Skov, så der er flere jordfaldshuller spredt ud over skoven. Røverstuen er et af de smukkeste, da det har en fuldstændig kegleform. Det er omkring 12 meter dybt og cirka 35 meter i diameter ved toppen.

Der findes jordfaldshuller i Bjergeskov, Nørreskov og i Tveden midt i skoven. I Rold Vesterskov lige over for Tveden var der tidligere to meget store jordfaldshuller – sandsynligvis de største i Rold Skov. Det ene er blevet fyldt med affald og kan ikke længere ses.

Et jordfaldshul opstår ved, at nedsivende regnvand blandet med humussyre på dets vej gennem sprækker i kalken opløser denne, således at der opstår et hulrum, der hele tiden bliver større og større. På et tidspunkt falder loftet ned, og jordfaldshullet er en realitet.

Legenden siger, at en røverfamilie havde deres hule i bunden af Røverstuen, og at de havde spændt tynde snore ud over vejen oven over hulen. I enden af snorene var der små sølvklokker, der ringede nede i hulen, når de vejfarende kørte forbi. Røverne styrtede op af hulen, overfaldt dem, der kom kørende, og røvede hvad der røves kunne.

_