feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Lille Vildmose Centret
56.88785 / 10.22129

Store Blåkilde
56.78370 / 9.91833

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Himmerland - Oplevelser_ _

”I skovens dybe stille ro …”. Den kendte sang kunne sagtens være inspireret af Himmerlands største skov: Rold Skov. Skoven er meget besøgt på grund af de krogede troldetræer, men man skal ikke gå langt for at opleve en dyb og altomfavnende ro. I Lille Vildmose kan du komme tæt på kronhjorte og vildsvin og prøve en ørnesimulator.

Genoplev ’gamle dage’ i naturen

Fire mindre arealer i Rold Skov og Rebild Bakker bliver passet af ’Lelauget’.

Ved at holde arealerne fri for uønskede planter, sørger man for, at for eksempel orkideerne kan få lys og luft til at trives som i gamle dage.

I vinterhalvåret er der en eller to samlinger, hvor man kan bygge sin egen le eller hørive. Foreningens aktiviteter er åbne for alle. Udover at være hyggeligt giver det også god motion at slå med le.

_

Bliv kulsvier for en dag - og en nat

Kulsvidning i Rebild Bakker giver også mulighed for at genoplive fortiden. Vil man prøve at svide kul, kan man deltage i et overnatningsarrangement sammen med kulsvierne i Rebild Bakker. Man er med til at lave milen og tænde ilden, og der skal holdes vagt ved milen hele natten, så ilden ikke løber løbsk. Det er en helt særlig oplevelse at være kulsvier i sommernatten. Husk at medbringe sovepose og kød til grillen.

_

Tingbæk Kalkminer

Dybt under jorden giver kæmpestore, hvælvede kalkgrotter en unik rumvirkning til en række kunstværker udført af Bundgaard og Bonnesen – to af Danmarks betydelige billedhuggere.

Her i Thingbæk Kalkminer findes Danmarks mest særprægede museum. Udsigten fra indgangen ved kalkminerne er i sig selv en seværdighed. Her ser man ud over Lindenborg Ådal med Rold Skov og de berømte Rebild Bakker på den anden side af dalen.

Derfor er kontrasten stor, når man fra den smukke udsigt går ind i Thingbæks mørke og kølige minegange og pludselig har disse kæmpemæssige kalkgrotter foran sig.

Værkerne i grotterne forestiller kendte danske mænd og store begivenheder fra Danmarkshistorien. Hver efterår og vinter søger 500-900 flagermus fordelt på fem forskellige arter dvale i hjørner og sprækker i gangene. Billedhuggeren Bundgaard var meget betaget af den atmosfære, grotterne og flagermusene giver til kunstværkerne. Han gik selv rundt og placerede sine modeller i minerne.

_

Lille Vildmosecentret

Den største og mest velbevarede højmose i Nordvesteuropa ligger i Himmerland - nemlig Lille Vildmose.

I tilknytning til mosen ligger Lille Vildmosecentret, som bl.a. tilbyder forskellige guidede ture i Lille Vildmose. Indenfor findes et levende formidlingscenter, hvor man kan få et dybere indblik i mosens unikke natur.

Man kan opleve interaktive udstillinger om Vildmosen. Se for eksempel naturfilm i biografen eller flyv i ørnesimulator og kom helt tæt på mosens planter og dyr i naturværkstedet. Naturcenteret arrangerer også ture ud i terrænet med guide.

Se mere på centerets hjemmeside: Lille Vildmosecentret

_

Badning ved Store Økssø

Naturstyrelsen har etableret en badebro samt en hytte ved Store Økssø i Rold Skov. Badebroen kan benyttes af både sommer- og vinterbadende gæster.

Hytten fungerer som sauna for vinterbaderne og resten af året som et madpakkehus. En tur i svedehytten er simpelthen et must efter en omgang vinterbadning.

_

Golf i skoven

Rold Skov byder på golfbaner af international standard. De følger naturens former og snor sig gennem bakker, krydser vandløb og mindre søer. I Rold Skovs udkant, ved Skørping, ligger Rold Skov Golfklub

_

Røvere i den mørke skov

Der findes et utal af sagn om røverbander, der i gamle dage skulle have huseret i Rold Skov.

Der er mulighed for at krydre naturoplevelsen i Rold Skov ved at deltage i et rollespilsarrangement.

Man kan også deltage i nattearrangementer. Kontakt Rebild Turistbureau for nærmere oplysninger.

_

Kanotur på Lindenborg Å

Ved Lindenborg Å er der en helt særlig stemning. Man har mulighed for at stifte bekendtskab med bestemte dyr, insekter og planter, hvis man tager en kanotur og oplever Himmerland fra vandsiden. Se blandt andet Rebild Bakker og Gravlev Ådal fra en ny vinkel.

Fra Lindenborg Å kan du også komme helt tæt på kilden Blåhøl ved Skindbjerg, som ellers er svær at komme til fra landsiden.

I kanoen kan man sejle roligt med strømmen ad den bugtede å. Men man kan også give sig selv en fysisk udfordring ud over det sædvanlige. Man kan for eksempel sejle 14 kilometer på tid, eller man kan sejle mod strømmen, hvis man starter fra Håls Bro og slutte i Rebild ved Nybro.

Der er dog altid gode muligheder for pauser undervejs, hvis man bliver træt. På turen passeres kilderne Lille Blåkilde og Blåhøl. Kast fiskesnøren ud og fang din egen aftensmad i åen eller nyd medbragt mad ved Lille Blåkilde - et oplagt sted at gå i land.

Husk, at det kun er på åen, man må sejle. Det er forbudt at sejle i kilderne og deres afløb.

_

Se Rold Skov fra hesteryg

Rold Skov og området omkring kan også opleves fra hesteryg. Der arrangeres ture for både nybegyndere og mere øvede ud i området. På turene rider man på islandske heste, som er meget velegnede til at færdes i naturen og som også har den behagelige gangart, tölt. 

Kontakt for Rebild Turistbureau for mere information.

_

Hestevognskørsel i Rold Skov

Der tilbydes køreture fra fredag klokken 17.00 samt lørdag og søndag efter aftale. Der er plads til 14-16 voksne personer i hestevognen. Henvendelse skal ske til Ejgil Nielsen, tlf.: 98 38 44 26. Træffetid: Hverdage efter klokken 16.00

_

24 timers mountainbikerace eller familietur

Der findes et hav af specialruter til mountainbiking i Himmerland. Mountainbikeruterne i Rold Skov er kåret til Danmarks bedste. Men Rebild Bakker er også et fremragende sted at køre. Her kan man finde alt lige fra meget stejle bakker til loop og trapper at køre på.

For flere år siden åbnede man en stor mountainbikerute på 23 udfordrende kilometer i den kuperede Rold Skov. Cykelklubben Televom har siden maj 2006 arrangeret mountainbikeløbet Giant24race i Rold Skov. Her kæmpes der om, hvem der kan køre flest omgange i løbet af 24 timer. Løbet køres på en udfordrende og afvekslende rundstrækning på 12 kilometer, og det afvikles i maj.

Ruten er i modsætning til den store mountainbikerute ikke markeret med pletter på træerne, men sporene er tydelige i skovbunden. Ruten er en del af ’Trail Centeret’. Området er det eneste i skoven, hvor det er tilladt at cykle overalt på skovbunden, blandt andet for at give mulighed for orienteringsløb på mountainbike, hvor der kan køres efter kort eller gps. En god mulighed for at være sammen om en aktivitet som familie eller venner.

_

Vinter i Himmerland

Der er to præparerede skiløjper i området.

Der er en løjpe nord for Himmerlandsvej mellem Rebild og Skørping. Løjpen er 13 kilometer lang og består af en række rundture, så turlængden kan varieres. Turen fører forbi smukke skovlysninger, moser, søer og udsigter.

Der er også faciliteter som bålplads, skovlegeplads, madpakkehus og for de overlevelseslystne: en primitiv overnatningsplads. Man kan starte sin tur fra fire forskellige p-pladser.

Der er desuden en kort løjpe på 2,3 kilometer syd for Skørping Skole og Idrætscenter. Løjpen kan bruges selv ved meget lille snefald.

Kort over ruterne findes hos visitrebild.dk


_

Film under åben himmel

I august er der udendørs biograf på et stort filmlærred på badepladsen ved Store Okssø og ved Skørpingcentret, som ligger i Skørping by.

_