feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Hindsholm - Kulturmiljøer_ _

Fynbomalerne fandt mange af deres motiver på Hindsholm. Der boede en hel koloni af kunstnere i Kerteminde i begyndelsen af 1900-tallet. Det var malere, der hyldede det enkle liv. De skildrede familiens liv, stuerne, blomsterne, fuglene på Kerteminde havn, lystfiskerbådene og havnelivet, markerne, kysten, klinterne og dyrelivet.

Her fandt Fynbomalerne inspiration

Kunstmaleren Johannes Larsen er en af hovedskikkelserne i den kreds af kunstnere, der går under navnet Fynbomalerne.

Der boede en hel koloni af kunstnere i Kerteminde i begyndelsen af 1900-tallet. Det var malere, der hyldede det enkle liv, og som hentede deres motiver fra de nære omgivelser. De skildrede familiens liv, stuerne, blomsterne, fuglene på Kerteminde havn, lystfiskerbådene og havnelivet, markerne, kysten, klinterne og dyrelivet.

Hindsholm tiltrækker med sit særlige lys stadig mange kunstnere. Her er små arbejdende værksteder, som du kan være heldig at besøge impulsivt eller efter aftale.

Billedet af udsigten over Kertemindebugten til venstre er malet af Johannes Larsen i 1905 og hedder 'Bygen'.

_

Maleren og motiverne

Johannes Larsen levede i årene 1867 til 1961. Han var købmandssøn fra Kerteminde og tog sin kunstneriske uddannelse på Zahrtmanns skole i København. Hans motiver er især naturskildringer, og han går ofte under navnet ”fuglemaleren”, selv om han har malet meget andet end fugle.

Johannes Larsen havde en fantastisk iagttagelsesevne. Han voksede op med kunsten og kunne få masser af inspiration fra sin familie, der talte flere erfarne kunstnere. Hans morbror var portrætmaleren Johan Peter Bless, og han var også i familie med kunstmaleren Christian Eckhardt og kunstneren Lorentz Frølich, der boede i Paris.

På billedet til venstre poserer Johannes Larsen med sin tamme odder.

_

Kunstnerhjem som museum

Kunstnerens hjem på Møllebakken i Kerteminde er et dejligt sted at besøge. Det er en stor, hvid villa fra 1901 med rødt tag, som arkitekten Ulrik Plesner fra Skagen tegnede til Johannes og Alhed Larsen. Der er havudsigt fra villaen, og haven er en dejlig grøn oase.

Villaen blev et gæstfrit kunstnerisk mødested for malere, forfattere og billedhuggere. Huset havde hele 16 gæstesenge, og dette fristed for kunst og kultur satte sit præg på udviklingen af kulturlivet gennem årtier.

Johannes Larsens kone, Alhed, var det centrale omdrejningspunkt i husets store sociale liv. Hun malede selv og satsede tidligt på en kunstnerisk karriere, men efter ægteskabet med Johannes Larsen og som værtinde på Møllebakken var der mindre tid til maleriet.

I dag er huset indrettet som museum. Her udstilles billeder af Johannes Larsen, men villaen er en udstilling i sig selv i kraft af de smukke vægmalerier af fugle og natur.

Her er også et fint kaffehus i haven. Her kan man drikke en kop kaffe og spise lettere retter med udsigt ud over bugten. Kaffehuset var tidligere stedets vaskehus, og det er nu dekoreret af den virtuose fugletegner Jens Gregersen.

Alle fotos er venligst stillet til rådighed af Johannes Larsen Museet. 

Link til Johannes Larsen Museets hjemmeside:

http://www.johanneslarsenmuseet.dk/

_

Farvel til den sorte skole

Christen Kold er kendt for sit virke inden for pædagogik og skole. Ikke kun inde for friskolebevægelsen, men også med aftryk i den almene grundskole i Danmark den dag i dag, der bl.a. bygger på Grundtvig-Koldske tanker i opgøret med den sorte skole.

I Dalby startede Christen Kold Danmarks første friskole i 1852. Hermed begyndte en lang udvikling i Dalby med efterskole, højskolehjem, forsamlingshus og valgmenighedskirke. Du kan følge denne udvikling igennem en gåtur rundt i Dalby, hvor plancher og en folder guider dig.

Ruten begynder på P-pladsen overfor Dalby kirke, hvor du finder den første planche og en folder i den gule kasse.

_