feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Saltsyderi Rønnerne
57.24017 / 10.98972

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Læsø - Den gode historie_ _

Ifølge sagnet havde en mand fra Læsø engang taget guldmønter fra liget fra en druknet sømand. Men sømanden hjemsøgte ham, og krævede en kristen begravelse. Guldet som blev til overs blev brugt på en lysekrone i Byrum Kirke.

Kødædende lægeplante

Vibefedt er en kødædende plante. Den vokser i fugtige områder blandt andet på Hotemmen og Rønnerne. I gamle dage brugte man vibefedt til at hele sår. Planten indeholder antibiotika, der hjælper den naturlige sårheling. Det er en sjælden plante, og man skal kigge godt efter for at finde den.

_

Stemmer i mørket

I gamle dage var der mange strandinger ved Læsø. Det var meget mere usikkert at sejle dengang, end det er i dag. Derfor skete der ret ofte strandinger, hvor ligene af søfolkene drev i land.

På Læsø troede man, at et lig ville begynde at spøge, så snart det rørte strandbredden.

De døde søfolk spøgte ved at banke på husenes ruder. Når beboerne hørte en banken, skete det nemlig, at der ikke var nogen udenfor. Man mente, at det var de druknede, der bankede på ruden for at blive begravet.

Hvis folk fra Læsø tog værdigenstande fra ligene på stranden uden at sørge for, at de blev ordentligt begravet, ville ligene også hjemsøge dem.

Det fik en mand, der fandt en druknet ved Hornfiskerøn, at føle. Sagnet siger, at han stjal guldmønter fra liget og skyndte sig at grave det ned på stranden. I flere år efter spøgte det noget så frygteligt i hans hus.

Der gik et genfærd, som spurgte, hvorfor han ikke havde brugt guldet på en begravelse. Dette fortsatte, indtil han en dag gik ned, gravede skelettet op igen og arrangerede en begravelse på Byrum Kirkegård. Det guld, der var til overs efter begravelsen, brugte han på en lysekrone, der hænger i kirken den dag idag.

_