feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Saltsyderi Rønnerne
57.24017 / 10.98972

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Læsø - Kulturmiljøer_ _

Læsø er rig på solskin, historisk salt og alt godt fra havet. Før man havde køleskabe og frysere, brugte man salt til at konservere ferskt kød og fisk, så det kunne holde sig i lang tid. Salt havde derfor en meget stor værdi, og det har været en meget vigtig del af økonomien på Læsø.

Det hvide guld

Før man havde køleskabe og frysere, brugte man salt til at konservere ferskt kød og fisk, så det kunne holde sig i lang tid. Salt havde derfor en meget stor værdi, og det har været en meget vigtig del af økonomien på Læsø. Øboerne kunne tjene gode penge på at indvinde saltet.

Indvindingen af salt skete ved saltsydning. Man producerede tonsvis af salt. I slutningen af 1400-tallet kunne man producere og levere over 100 tons salt om året! Dengang kaldte man også saltet for ’det hvide guld’; så meget var det værd. Det har været en enorm produktion dengang – for eksempel kunne en hest kun trække få hundrede kilo på vognen ad gangen.

Men produktionen af salt var også en katastrofe for øen. Man brugte brænde til saltsydning. Brændet kom fra øens skove, og i løbet af nogle hundrede år blev skoven fældet. Der var ikke mere brænde til saltsydningen. Historien om saltet på Læsø er et godt eksempel på, hvordan man har udnyttet ressourcerne i naturen uden at tænke over konsekvenserne indtil det gik galt. Heldigvis foregår saltsydningen i dag på en bæredygtig måde, og det er en sjov oplevelse at lave sit eget salt.

Lær mere om historien og få en salt oplevelse på Læsø Saltsyderi: www.saltsyderiet.dk

I begyndelsen af 1900-tallet plantede man træer for at få nye skove på Læsø. I dag er der plantager flere steder på øen.

_

Vidunderlige tage

På Læsø kan du opleve noget helt unikt. Der findes nemlig stadig spor efter en gammel byggeskik, hvor tagene på husene blev lavet af tang. Tang var i gamle dage det materiale der var lettest at få fat på, og derfor udviklede man en ganske særlig teknik til tangtagsbyggeriet. Det var en langsommelig og besværlig proces, og der skulle rigtig meget tang til.

Uheldigvis blev det på grund af en tangsygdom næsten umuligt at få fat på tang omkring år 1900. Derfor er der i dag desværre kun få tangtage tilbage. De er til gengæld et kig værd. Faktisk er tagene på Læsø kåret som et af Nordjyllands syv vidundere.

Museumsgården ”På Lynget” har et meget fint tangtag og en god udstilling om tagene. Der findes også en god hjemmeside om tangtagene og arbejdet med at holde dem ved lige: www.tangtag.dk

_

Hummerhytten ved Horneks

I havet omkring Læsø er det godt at fiske hummere. Faktisk har hummerfiskeriet altid været noget særligt på øen. Foruden at spise den lækre hummer, kan man besøge Hummerhytten.

Indtil ca. 1950 blev disse hytter brugt af hummerfiskerne til at overnatte i, når de i foråret var ude at fiske hver dag. Hytterne var små, og kun indrettet med det mest nødvendige. De var bygget af materialer, der var drevet i land, og indeholdt for det meste en til to køjer, bord, stol og en kedel til at koge kaffe i. Til gengæld var de gode til at hygge sig i efter en dag på havet med en kop kaffe og en røverhistorie eller to.

I dag er der kun to hytter tilbage, og den ene, Hummerhytten ved Horneks, bliver drevet af Læsø Museum. Du kan altid kigge ind i hytten.

Er du helt vild med hummer, kan du også besøge Læsø Jomfruhummerfestival hvert år i august, hvor dygtige kokke kæmper om ”Den gyldne jomfruhummerklo".

_

Husk fiskegrejet

Læsø ligger midt i Kattegat. På øen har fiskeriet altid været en vigtig del af livet. Fiskerne har blandt andet fanget torsk, makrel og ikke mindst masser af saftige jomfruhummere. De bliver bragt ind til de to fiskerihavne Østerby Havn og Vesterø Havn. Som besøgende på havnen kan man følge med, når bådene kommer ind med deres fangster. Hvad har de fanget? Der er også gode muligheder for selv at fiske fra turbåde eller øens mange strande – så husk fiskegrejet.

_