feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Geocenter Møn
54.96647 / 12.55126

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Møns Klint - Kulturmiljøer_ _

Siden 1800-tallet har Møns Klint været et yndet udflugtssted. Specielt i årene 1960 til 1972 var området et populært feriested, da godsejer Carl Christian Scavenius opførte en forlystelsespark her. Forlystelsesparken ligger her ikke længere, men man kan stadig se den smukke slotspark ved Liselund og det rå miljø omkring fyrets minisamfund.

Liselund Slotspark og lystslot

Parken ved Liselund Slot er et romantisk haveanlæg fra slutningen af 1700-tallet. Antoine de la Calmette anlagde parken som en kærlighedsgave til sin hustru Lisa.

Ægteparret Calmette var begge optaget af den nye havemode: de naturnære haveanlæg efter engelsk forbillede, som danner et naturligt samspil med den oprindelige natur i området. De ville anlægge en park efter de nye idéer og tog derfor på rundrejse i Europa for at se nogle af de smukke parker, som allerede var anlagt i engelsk stil.

Vel hjemme igen gik de i gang med det ambitiøse parkanlæg, som kom til at rumme både kunstige søer og åer, adskillige lysthytter og pavillioner samt det smukke, lille lystslot, Liselund.

Den skønne park var oprindelig betydeligt større end det, der er bevaret til vore dage. Klinteskred har opslugt store dele af parken. Værst gik det til i 1905, hvor 8 tdr. land fuldstændigt forsvandt. En fransk badstue, et engelsk kapel, en kunstigt anlagt ruin, flere stenmonumenter og en hel slugt med vandfald gik tabt på en enkelt dag.

I dag er der adgang til parken hele året, mens lystslottet kan besøges i sommerhalvåret.

_

Et minisamfund omkring fyret

Et anderledes råt miljø end den velplejede park er området omkring fyret. Møn Fyr ligger på sydspidsen af Møns Klint. Fyret blev etableret i 1845, og det var fra starten forsynet med et fast linseapparat.

Fra 1840’erne blev danske fyrtårne ofte opført med fyr og bolig i samme bygning, præcis som Møn Fyr. Foruden fyrmesterboligen, som er hovedbygning, består bygningskomplekset af et udhus, en fyrpasserbolig vest for fyret og et maskinhus øst for fyret.

Fyret er et typisk eksempel på hvordan små minisamfund blev skabt, der hvor der blev bygget fyrtårne. Her levede de tre ansatte og deres familier. Mod vest ligger nogle gårde, hvis beboere tidligere også havde tilknytning til familierne ved fyret - for livet i yderste række krævede et lokalt netværk.

Med tiden blev fyret mindre pasningskrævende, og den sidste fyrpasser kunne klare jobbet alene. Gårdene mod vest er i dag fritidshuse. Den eftertragtede udsigt over vandet gør husene særligt attraktive. Beliggenheden med front og have mod vandet var udtænkt fra opførelsen, så personalet kunne holde udkig, også fra boligerne.

_

Yndet udflugtssted

Siden 1800-tallet har Møns Klint været et yndet udflugtssted for danskerne. Området ved Store Klint er ikke blot en storslået naturoplevelse, det er også et historisk område, der vidner om borgerskabets feriemønstre i begyndelsen af 1900-tallet. Specielt i årene 1960 til 1972 var området et populært feriested, da godsejer Carl Christian Scavenius opførte en forlystelsespark her. Forlystelsesparken ligger her ikke længere.

Klintholm Gods har ejet Møns Klint siden 1980. Godset ligger ved Møns Klint i Magleby Sogn på Østmøn og består af 110 bygninger, der udlejes. Liselund Slotshave med det nydelige lystslot kan også minde om fortiden, hvor der var god tid til søndagskaffeture i naturen.

_

Kunst i naturen

Kunstnere og folk fra hippiemiljøet i København begyndte i slutningen af 1960´erne og 1970´erne at blive tiltrukket af roen og naturen på Møn - hvor kunstværket ofte blev foræret til dem. De flyttede efterhånden til Møn i hobetal. Det gav anledning til et større kultursammenstød – øboerne mod de nye. Tilflytterne tog blandt andet idéer om kollektiver, økologi, fri hash og socialisme med sig til Møn, og det brød landbefolkningen sig absolut ikke om.

Men efterhånden lærte kunstnere, hippier og bønder at leve side om side, og her godt 40 år senere er der opstået et attraktivt kultur- og kunstliv takket være øens forskellige indbyggere.

_