feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Lodberg Fyr
56.82343 / 8.26345

Hanstholm Fyr
57.11272 / 8.59941

Vejlerne -
fugletårnet
57.03676 / 8.93258

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Nationalpark Thy - Den gode historie_ _

Færgemanden ved Oddesund kom på hårdt arbejde, da han uden at vide det, kom til at arbejde for de underjordiskes konge. Til sidste forlod de underjodiske dog Thy, fordi kirkeklokkerne generede dem!

De underjordiske havde brug for hjælp

I dag er der vindmøllepark i Oddesund, men i gamle dage var sundet en flittigt benyttet transportvej. Der var et færgested ved Oddesund, og strømmen var stærk i det smalle farvand. Derfor måtte folk af og til overnatte i et gæstgiveri på Thyholm på nordsiden af sundet.

Engang var færgemanden på forretningsrejse i København. Han havde ikke fået noget udbytte af sin rejse og var trist til mode. Da en underlig lille mand kom hen til ham og sagde: ”Du er velkommen til at slå følge med mig hjem til Thy, min store grå krikke kan bære os begge”. Færgemanden kunne slemt godt tænke sig at spare penge på hjemturen og takkede ja. Den eneste betingelse, den lille mand stillede, var, at færgemanden skulle sejle ham en hel nat.

Færgemanden mødte sin rejsefælde på Højbro plads og fik besked på at stige op på hesten. ”Du skal holde godt fast, for hvis du slipper er det gjort med dig,” sagde den lille mand.

Så snart de red ud af Nørreport og blev alene, gav den lille rytter hesten sporer, og den slog over i en voldsomt galop. Det var, som om de fløj af sted, syntes færgemanden. Det var mørkt, og han så ikke en hånd for sig.

Pludselig ramte hestens hove imod noget, og det gav et ’kling’. ”Hvad var dog det?,” spurgte færgemanden.  ”Årh, det var bare spiret på Viborg Domkirke,” svarede den gæve rytter.

Et kort øjeblik efter stod hesten foran gæstgiveriet på Thyholm. Inden han gik, sagde rytteren myndigt til færgemanden. "Husk nu, at du skal sejle for mig en hel nat, jeg skal nok varsle dig i forvejen”.

Tre dage efter bankede det på gæstgiveriets rude, og en røst råbte: ”Vi sejler i morgen.”

Den næste nat bankede den lille rytter på døren. Færgemanden gik med manden ned til færgen.

Det undrede færgemanden, at færgen lå så dybt i vandet, og da han gik i gang med at ro, sled han med årene for at nå over sundet. Da han sejlede hjemad igen, var færgen pludselig let som en fjer.

Færgemanden sejlede frem og tilbage over sundet natten igennem, og det samme skete hver gang - færgen blev lettere på hjemturen.

Til sidst sagde den lille mand: ”Vil du i grunden ikke gerne se, hvem du har sejlet for?” Han tog sin hat af og satte den på hovedet af færgemanden.

Nu var båden pludselig fyldt med små puslinge. ”Dette er de underjordiske fra Thy, og jeg er deres konge,” sagde den lille mand, ”kirkeklokkerne generer os, og vi sulter, så vi flytter nu.” Så tog han hatten af færgemanden, og hele scenariet forsvandt og var pist væk.

_