feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Diget ved vejen til Mandø
55.30507 / 8.66186

Myrthuegaard
55.57258 / 8.30871

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Nationalpark Vadehavet - Friluftsliv_ _

Indtag naturen til fods, cykel eller på hest - I kunne også tage på østerstur eller sælsafari. Både marsken og vaden tiltrækker mange millioner fugle hvert år. Sort sol kaldes det, når de enorme flokke af stære i store glidende formationer viser sig på himlen. Det er et fascinerende syn.

Vadehavscentret

Vadehavscentret er et godt udgangspunkt for at opleve naturen ved Vadehavet. Centret arrangerer ture ud i Vadehavets natur, som f.eks. sælsafari, østersture og meget andet. Der er også en flot udstilling, og mulighed for en forfriskning med udsigt over vaden i centrets hyggelige café.

Find Vadehavscentret her:

Okholmvej 5
Vester Vedsted
6760 Ribe
+45 75 44 61 61
www.vadehavscentret.dk

_

Fuglekiggeri

Både marsken og vaden tiltrækker mange millioner fugle hvert år. På vaden er det oftest forskellige vadefugle som ryler, rødben, klyder samt ænder og gæs, man ser. I og over græsset i marsken er det kæmpe store flokke af især stære og forskellige gæs, der holder til.

Sort sol kaldes det, når de enorme flokke af stære i store glidende formationer viser sig på himlen. Sort sol forbindes oftest med stære, men store mængder af andre fugle kan give samme fænomenale oplevelse af naturen.

Flokke af ryler i foråret, som det ene øjeblik vender den lyse bug mod beskueren for i det næste øjeblik at vise den mørke ryg, er også underholdende at følge – prøv bare at forudsige deres flyvemønstre, mens de suser lavt hen over vaden.

Blåhalsen er ny ynglefugl i Danmark. Den holder til i marsken i Vadehavet. I marskområderne syd for Danmark yngler flere tusinde af den lille flotte og meget aktive fugl. Man så den for første gang i Danmark i 1992.

Læs mere her:

_

Sælsafari

Man kan se sælerne flere steder i Vadehavet. Hvis man gerne vil have de største chancer for at se sæler, kan man tage på sælsafari. Blandt andet fra Rømø er der sejlture til sælernes foretrukne steder, og Vadehavscentret arrangerer også ture hvor man kommer tæt på sælerne:

_

Strandsejlads

Hvis man vil have en friluftsoplevelse med fart på, kan man på Rømø prøve strandsejlads. Man sætter eller snarere næsten lægger sig ned i en lille trehjulet vogn, hiver i rebet og fanger vinden i sejlet med den ene hånd. Med den anden styrer man køretøjet. Og så går det ellers ud over stranden i en rivende fart. Sådan føles det i hvert fald første gang, man sætter sig i en strandsejlbåd med hjul. Efter kort tid har man fundet fidusen og kører efter instruktørens anvisninger i de flotteste ottetaller. Lidt senere får man lov at køre på egen hånd og kan dermed komme meget langt ud på stranden – på Rømøs sydvestligste strandbred er der flere kilometer til rådighed.

Hos Rømø strandsejlerklub kan man lære at strandsejle. Læs mere her:
http://www.strandsejler.de/

_

Cykling

Man kan faktisk cykle hele vejen fra Tønder til Skagen langs Vestkysten. Den sydligste del af Nationalcykelrute 1 'Vestkystruten' går gennem Nationalpark Vadehavet.

Ruten er tæt på kysten, og man får et rigtig godt indtryk af hele nationalparken. Husk kikkert og fuglebog – her er mange oplevelser. For eksempel kan man cykle forbi Vejers Strand og bade.

På Vejdirektoratets hjemmeside kan man finde et digitalt kort over de nationale cykelruter i Danmark:
www.trafikken.dk

Man kan også finde flere cykelruter på Friluftskortet:
www.udinaturen.dk


Her kan man leje cykler:

Danhostel Ribe
Sct. Pedersgade 16
6760 Ribe
Tlf. 75 42 06 20
http://www.danhostel-ribe.dk/

PJ Feriehusudlejning
Hjertingvej 21
6700 Esbjerg
Tlf. 75 45 62 33
www.pjferie.dk

_

Sejlads og havne

Sejlads er en god måde at opleve Vadehavet og de hyggelige øer på. Der er flere gode lystbådehavne, der altid summer af god stemning.

_

Kajak og kano

I vandløbene i Ribe og omegn er der mulighed for at sejle med kano, kajak og robåd. Man kan også tage sig en tur i havkajak i vadehavet, og måske komme helt tæt på sælerne. Sejl for eksempel en tur ned af Ribe Å og oplev naturen og den gamle by på den idylliske strækning.

En kajakinstruktør har beskrevet 27 kajakruter i Vadehavet. Dem kan du se her.

Der er flere steder, man kan leje kanoer og kajakker.

Her er et udvalg:

AROA - Kajakudlejning
Bavnebjerg 2
6720 Fanø
http://www.fanobavnesti.dk/

Kongeå Camping – Kano og kajakudlejning
Bækvej 39
6760 Ribe
http://www.kongeaacamping.dk/

Vidå Kanoudlejning
Ulriks Allé 5
6270 Tønder
http://www.vidaa-kano.dk/

Løgumkloster Kanoudlejning
Løgumkloster
6240 Løgumkloster
http://www.tohytt.dk/

_

Vandring

Det flade landskab ved Vadehavet giver mulighed for fantastiske vandreture og udsigter. Det smukke udstrakte landskab giver enhver vandrer ro i sjælen, og trænger man til afveksling, kan en tur i plantageskovene på øerne være en smuk oplevelse.

Har man god tid og stærke ben, kan man tage en tur på Nordsøstien. Den internationale vandrerute går fra Norge til Skotland gennem vadehavet, og er med sine 5000 km en god udfordring for den friske vandrer:
www.northseatrail.org

Hjemmesiden Vadehav.dk har flere gode forslag til ruter.

_

Ridning

En ridetur i Vadehavet er en uforglemmelig oplevelse. Det er en helt fantastisk oplevelse ved lavvande at ride på havets bund i Nationalparken. Det er muligt at tage på arrangerede ture, blandt andet til Mandø, på islænderheste gennem Rømø Islændercenter:
http://islander.kommandoergaarden.dk/

_

Overnatning

Der er mange gode teltpladser langs vadehavskysten.

På Fanø kan man frit slå telt op i Klitplantagen, eller overnatte i shelter i skoven.

Ved Bramming ligger der to sheltere på en åben plads i skoven med mulighed for indkørsel direkte fra Terpvej. Shelterne ligger i en vinkel med en bålplads i midten. For at benytte shelterne, ring venligst i forvejen til:

Gudmund Poulsen
Terpvej 4b
6740 Bramming
+45 75 16 01 27

Ribe-Hviding spejdergruppe har en flot lejrplads med to sheltere 4 km øst for Degntoften i Hviding. Ribe Turistbureau giver oplysning om området.

Find alle overnatningspladserne på Friluftskortet:
www.udinaturen.dk

_

Bidrag til naturperle Nationalpark Vadehavet
Sort Sol i Ribe med egen guide
Vil I have jeres egen guide til Sort Sol? En guide der kender de små steder, hvor rovfuglene også kommer. Det er rovfuglene der giver de flotte formationer og jeg har fundet nogle gode lokaliteter i Ribe Marsken, hvor der ikke kommer mange mennesker og dermed flere rovfugle. Ribe Marsken er en helt speciel oplevelse! Her har du domkirken og byen tæt på overnatningsstederne. Har vi så en af de aftener, hvor solen går ned i en sæk, giver det en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Stærene samler sig i marsken først i september, for efterhånden at samle sig i større og større flokke, med helt op til en halv mil. stære. Se mere på www.naturguider.dk.
Sort Sol i Ribe med egen guide
Vil I have jeres egen guide til Sort Sol? En guide der kender de små steder, hvor rovfuglene også kommer. Det er rovfuglene der giver de flotte formationer og jeg har fundet nogle gode lokaliteter i Ribe Marsken, hvor der ikke kommer mange mennesker og dermed flere rovfugle. Ribe Marsken er en helt speciel oplevelse! Her har du domkirken og byen tæt på overnatningsstederne. Har vi så en af de aftener, hvor solen går ned i en sæk, giver det en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Stærene samler sig i marsken først i september, for efterhånden at samle sig i større og større flokke, med helt op til en halv mil. stære. Se mere på www.naturguider.dk.
Oplev Marsk , Vadehav og Sort Sol med guide
Marskguiden holder til i digebyen Nørremølle, der ligger midt i Nationalpark Vadehavet mellem Højer og Rudbøl. Guidede ture om marsken, sluser, diger, natur og fugle. Se mere på www.marskguiden.dk