feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

test

Odsherredbuerne og Lammefjord - Den gode historie_ _

Solvognen blev fundet i en mose i 1902 og blev en lille drengs legetøj. Bonden, som fandt solvognen, troede bare det var et stykke gammelt legetøj. I virkeligheden var det et oldtidsfund fra bronzealderen.

 

Solvognen - et nationalklenodie

I 1902 gik en bonde og pløjede i Trundholm Mose midt i Odsherred. Pludselig hørte han en metallisk lyd. Han var stødt på selveste Solvognen, der senere skulle vise sig at blive en af de fornemmeste fund fra bronzealderen.

Solvognen er et af Danmarks nationalklenodier – det vil sige, at det er en sjælden historisk genstand, som har stor symbolsk værdi for vores nation.

Men alt dette anede ham, der fandt den, intet om. Frederik Willumsen, som han hed, tog Solvognen med hjem og lod sin søn lege med hesten. Han troede, at det bare var et stykke gammelt legetøj, han havde fundet.

Solvognen forestiller solen, der trækkes af en hest hen over himlen. Figuren står på resterne af seks hjul. Den er fremstillet i bronze og guld. Solskiven er belagt med guld med mønstre i cirkelformede motiver. Forskerne mener, at den blev lagt i mosen som en offergave, og den er dateret til den ældre bronzealder – cirka 1350 før Kristi fødsel.

Så sent som i 1998 fandt man fragmenter af Solvognens hjul i mosen. Man brugte en metaldetektor og ledte samme sted, som Frederik Willumsen i sin tid havde fundet Solvognen.

Den originale Solvogn findes i dag på Nationalmuseet, men Georg Jensens har fremstillet en kopi, der kan ses på Odsherreds Kulturhistoriske Museum.

Der findes mere end 300 oldtidsminder, dysser og langhøje i Odsherreds landskab.

 

_

Bidrag til naturperle Odsherredbuerne og Lammefjord