feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Hestebjerggård ved Lejre
55.61561 / 11.96894

Parkeringspladsen i den sydlige udkant af Boserup skov
55.65537 / 12.03264

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Roskilde Fjord - Friluftsliv_ _

Få vind i håret og saltvand i ansigtet på et vikingeskib - eller besejl fjorden i kajak. Roskilde Fjord er et Eldorado for vandreruter, og her er gode muligheder for at overnatte undervejs. Området ved Roskilde Fjord er fyldt med idylliske veje i det bakkede landskab. Der er derfor et meget populært område at cykle i.

Kajak

Roskilde Fjord er et rigtig godt område til at sejle kajak. Overalt er der udsigt til smukke landskaber, og man kommer tæt på fjordens dyreliv. Der er f.eks. gode muligheder for at se havørnen på Bognæs fra søsiden. Rundt om fjorden er der mange primitive overnatningspladser og bålpladser, man kan gøre holdt ved og nyde frokosten eller aftensolen.

Har man ikke egen kajak eller kunne tænke sig en guidet tur, er det værd at tjekke følgende steder:

Himmel & Hav
Baunehøjvej 7
4000 Roskilde
www.himmel-hav.dk

Lejre Havkajak og Friluftsforening
Hornsherredvej 224
4070 Kirke Hyllinge
www.friluftsforening.dk

_

Vandring

Roskilde fjord er et Eldorado for vandreruter. Der er flere afmærkede ruter, både til en kort eftermiddagstur, eller til flere dage med rygsæk og vandrestøvler. Naturen er meget varieret med skove, marker, enge og selvfølgelig udsigten over den smukke fjord. Der er desuden flere gode muligheder for at spise og overnatte undervejs.

Skjoldungestierne

Skjoldungestierne går gennem det smukke landskab ved Roskilde Fjord og Lejre. Alle stierne går gennem Gl. Lejre, og den samlede stilængde er 40 km. En tur kan tage udgangspunkt i Lejre, Roskilde eller Hvalsø. Stien kan tilbagelægges i etaper når man tager bus eller tog den ene vej. På denne måde kan man gå mange forskellige ture i forskellig længde ad Skjoldungestierne. Man kan også kombinere med grene af Skjoldungestien til Gevninge og Osted. Mulighederne er mange, og sceneriet er storslået og mangfoldigt langs disse gamle landskabsstrøg.

Nogle steder er stierne trampestier, hvor man kun kan vandre. Man kan altså ikke følge stien til hest, på cykel eller med barnevogn.

Som noget nyt kan du få en app til dine vandreture ad Skjoldungestierne. App'en viser kort over vandreruterne og giver info om faciliteter som wc og primitive overnatningsstederspændende. Du kan også høre Rune T. Kidde fortælle om de seværdigheder, du kommer forbi langs ruten.

Du kan hente app'en ved at søge på 'Skjoldungestierne” i AppStore eller Google Play.

Fjordstien

Fjordstien eller Vandrerute 40 løber rundt om Roskilde Fjord og Isefjorden og er samlet 275 km lang. Ruten lægger vægt på at komme tæt på fjorden, og den kan vandres i flere etaper. Ruten passerer mange overnatnings- og bålpladser, der er oplagte holdt på vandreturen.
Fjordstien er en del af den europæiske Fjernvandrevej E6, der går fra Finland via Kastrup-Kruså til Grækenland, i alt 5.200 km.

Læs mere om stien og find kort på Naturstyrelsens hjemmeside:
www.naturstyrelsen.dk

Spor i Landskabet

Der er etableret flere spor eller stier i samarbejde med private lodsejere ved fjorden. Projektet hedder Spor i Landskabet, og man kan finde sporene og mere info om projektet på hjemmesiden:
www.spor.dk

Andre stier

Man kan finde mange andre ruter her:

_

Cykling

Området ved Roskilde Fjord er fyldt med idylliske veje i det bakkede landskab. Der er derfor et meget populært område at cykle i, hvad enten man er til fart og udfordring, eller er med familien på tur.

Der er mange cykelruter i området men særligt skal nævnes Fjordstien.

Find desuden flere ruteforslag på VisitRoskilde:
www.visitroskilde.com

_

Fuglekiggeri

Der er mange spændende og smukke fugle ved Roskilde Fjord. Det er muligt at se store grupper af troldænder og svaner, besøge en koloni af skarv og fiskehejre, eller måske få et glimt af havørnen hvis man er heldig.
Et godt sted at observere fuglelivet er fra fugletårnet ved Store Kattinge Sø. Fugletårnet er placeret ved den nord-østlige søbred så der er udsigt over søen. Find tårnets placering i vandretursfolderen Boserup Skov.

Havørnen og kolonierne finder man i den private skov på Bognæs. Vær opmærksom på at dele af skoven hvor fuglene yngler, kan være afspærret i perioder af året. Husk at respektere fredningsperioderne og træd varsomt.

_

Vikingesejlads

Hvis man vil sejle på fjorden som de gamle vikinger gjorde og opleve naturen i fjorden på en enestående måde, bør man prøve at sejle en tur i et vikingeskib. Det er en unik oplevelse at glide gennem fjordlandskabet, når vinden tager fat i de store sejl og vandet sprøjter om kølen.

Der er to muligheder for at sejle i vikingeskib på fjorden:

_

Orientering

Der er opsat flere faste orienteringsbaner i området ved fjorden. Der findes en i Boserup skov og to i Roskilde by. Det er muligt at printe kort over posterne og områderne på de lokale klubbers hjemmesider gennem projektet Find vej i. Besøg hjemmesiden på:
www.findveji.dk

_

Overnatning

Hvad enten man kommer til fods, på cykel eller i kajak er det en helt unik oplevelse at overnatte på en af de skønne primitive overnatningspladser langs fjorden. Find pladserne på friluftskortet på Naturstyrelsens hjemmeside:
www.udinaturen.dk

_

Badning

Fjorden er et dejligt sted at bade en varm sommerdag. Ved Herslev Strand bliver der opsat badebroer om sommeren, og der er store græsarealer til boldspil eller andre aktiviteter. Stranden og havnen er udmærket med Blå Flag. Se strandens placering og læs mere om Blå Flag på:
www.blaaflag.dk

_