feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Skagens Odde - Kulturmiljøer_ _

Skagensmalernes billeder viser os de gamle fiskere og deres liv side om side med portrætter af smukke kvinder og festligt lag i det grønne. Historien er i det hele taget nærværende i Skagen, hvor man også kan se tre forskellige typer fyr og bunkers fra 2. Verdenskrig.

Kunst og fiskerkultur

Skagensområdet forbindes først og fremmest med 1800-tallets malerier, hvor motivet er middagsselskaber i sommersolen eller smukke kvinder i hvide sommerkjoler langs stranden.

Fra slutningen af 1870'erne og frem til århundredskiftet blev Odden et internationalt inspirationsforum for kunstnere. De var alle inspireret af naturalismen og friluftsmaleriet, og i 1880 var fiskerlejet Skagen stort set forvandlet til en kunstnerkoloni. Kunstnerne fandt både tid til arbejde og festlige middagsselskaber. Det foretrukne motiv var fiskerne, der arbejdede på stranden, eller motiver indendøre fra de små fiskerhjem, men også naturen og det sociale liv blandt kunstnerne selv blev flittigt skildret.

Skagensmalerne opnåede verdensberømmelse på flere udstillinger i udlandet, allerede mens de levede. Og hvad, der er endnu større, er, at vi danskere i dag har en mangfoldig dokumentation af kunstner- og fiskerkulturen i det 19. århundredes Nordjylland.

På Skagen Museum kan man se den faste samling, der rummer hovedværkerne fra slutningen af 1800-tallet, hvor Skagensmalerne havde deres storhedstid.

_

Et museum blev til

Hovednavnene blandt kunstnerne i Skagen, Michael Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen, nåede alle at være med til at etablere et museum til deres kunst. Skagens Museum blev stiftet i Brøndums spisesal d. 20. oktober 1908.

Museet flyttede en del rundt i Skagen. I somrene 1907-09 udstillede skagensmalerne på Teknisk Skole. Efter P.S. Krøyers død i 1909 blev hans bolig i Skagen Plantage brugt til formålet. I 1919 skænkede Degn Brøndum Brøndum Hotels gamle have til Skagens Museum. Her påbegyndtes museumsbyggeriet i 1926 efter tegninger af arkitekten Ulrik Plesner. Byggeriet var finansieret af private og af fonde. De største bidragydere var Degn Brøndum, Laurits Tuxen og Ny Carlsbergfondet. Den nye museumsbygning blev indviet den 22. september 1928. Museets samling bestod på dette tidspunkt af ca. 325 kunstværker, hvoraf mange var foræringer.

I dag råder Skagens Museum over ca. 1800 kunstværker. For at få bedre plads til både kunst og publikum har museet fået to tilbygninger. De er tegnet af arkitekt og kgl. bygningsinspektør Jacob Blegvad.

_

Skagen Havn

Havnen i Skagen er Danmarks største fiskerihavn. Havnen emmer af liv og traditioner, og her er rig mulighed for at opleve fiskerne og smage på råvarerne. Her finder du også landets største sildefabrik og fiskemelsfabrik. Det er især en særlig oplevelse at overvære den livlige fiskeauktion i den nyrenoverede fisketerminal. Auktionerne foregår om morgenen på hverdage.

Foruden den moderne Skagen havn, kan man danne sig et godt billede af miljøet omkring søfarten fiskeriet i Skagen på Skagen by- og egnsmuseum. Museet er et frilands- og udstillingsmuseum og byder på mange gode oplevelser.

_

Historiske fyrtårne i Skagen

Farvandet omkring Grenen er lumsk, og mange skibe er gennem tiden forlist i det farefulde hav. Fyrtårne har derfor altid spillet en meget vigtig rolle og præget kystlandskabet.

Der er flere historiske fyrtårne i området, som er er et besøg værd. Den ældste model er vippefyret, der er en rekonstruktion af et fyr fra 1600-tallet. Vippefyret blev afløst af Det Hvide Tårn, der er Danmarks første murede fyrtårn fra 1747.

Det Grå Fyr fra 1858 er Danmarks næsthøjeste, kun overgået med én meter af Dueodde Fyr på Bornholm. Begge fyrtårne er åbne for publikum og giver en flot udsigt over land- og vandskabet.

Læs mere om fyrene i Skagen her.

_

Den tyske besættelse

Under 2. Verdenskrig byggede den tyske hær et forsvarsanlæg langs Atlanterhavskysten. De store betonbunkers ligger stadig på strandene helt op til Skagen og kan udforskes af de eventyrlystne.

Foruden de mage bunkers har Skagen Bunker-museum en spændende udstilling om livet i bunkeren under krigen. Selvfølgelig er museet indrettet i en gammel bunker.

Se mere om bunkermuseet her.

_