feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde
Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Skagens Odde - Oplevelser_ _

Her længst mod nord bærer naturen præg af både vind, vand, sand og lange, lyse nætter. Der er flere dragende steder at besøge på Skagens Odde, der er verdens største odde. Den tilsandede kirke gemmer på 400 års hemmeligheder, og sandet ved Råbjerg Mile flygter.

Friluftsaktiviteter

Strandene på Skagens Odde indbyder til friluftsaktiviteter såsom badning, solbadning, vandreture samt strand- og vandsportsaktiviteter. Man kan også vandre, ride eller cykle på strandene eller i de naturskønne hede- og klitplantager.

Lystfiskere kan fiske på kysten, fra molen i Skagens Havn eller fra en båd. Det er muligt at tage med kutter fra havnen, hvis man vil på havfisketur. Søer og vandløb inde i landet byder ligeledes på gode fiskemuligheder.

Hos Hvide Klit Golfklub i Bunken finder man en 18-hullers bane samt en ’Par 3 bane’ med seks huller.

Hvert år i juli er der visefestival i Skagen, og i den weekend festes der overalt i byen.

I Skagen by finder man desuden bowlingbaner, svømmehal og minigolfbane.

_

Gode badestrande på Skagens Odde

Der er flere gode strande med blå flag på Skagens Odde. Aalbæk Strand, Skallerup Klit og Højen Strand ved Gl. Skagen er blot nogle af dem.  Dejlige strande med blå flag, klitter og marehalm. Tjek her, hvor der findes blå flag på Skagens Odde. blaaflag-tastselv.dk

Der er også gode bølger til både windsurfing og udfordrende svømning på flere af strandene.

Kattegats rolige sandstrand Damstederne er en mere børnevenlig strand. Her er vandet lavt med blide bølgebrus. Stranden har også blå flag og er kendt for Stokmilen - en høj klit. På Skagens Odde må der dog ikke bades på selve den yderste spids af Grenen - der er sket en del badeulykker her!

_

Den tilsandede kirke

Vest for Skagen by står tårnet af den gamle sognekirke, Sct. Laurentius, som en søjle midt i klitterne. Kirken er formentlig bygget i 1300-tallet og var dengang den største i Vendsyssel. Sandflugten, som nu har begravet kirken, begyndte allerede i 1500-tallet og nåede kirken i slutningen af 1700-tallet. På det tidspunkt måtte man grave sig ind i kirken, når der var gudstjeneste. Denne kamp stod på indtil 1795, hvor kongen beordrede kirken lukket.

I sin storhedstid var Sct. Laurentius en flot kirke. Kirkeskibet blev delvis nedrevet, mens tårnet, der nu er fredet, blev bevaret som et sømærke. Inventaret, der efter sigende skulle have været utrolig imponerende, blev fjernet og solgt. Det er kun alterets to malmlysestager, der står tilbage på den nye kirkes alter.

Der er dog mere tilbage af den gamle kirke, end det man lige kan se. Under jordoverfladen gemmer der sig stadig kirkens fundament og en smuk døbefont.

Laurentius var skytshelgen for de fattige og for denne kirke, som derfor er opkaldt efter ham. Han var de fattiges beskytter. Laurentius blev, ifølge legenden, forfulgt og brændt på en rist, fordi han ikke ville fornægte sin kristne tro. Dengang danskere stadig var katolikker, havde Laurentius stor betydning for skagboerne. Over hoveddøren til Skagen Rådhus ses Skagens byvåben. I byvåbnet indgår risten fra Laurentius martyrdød sammen med ordene "Vort håb til Gud alene".

_

Skagens Museum

Oplev malerier fra de forskellige skagensmalere. Samlingen er en omfangsrig og autentisk dokumentation af fiskerlivet fra slutningen af 1800-tallet.

Museets nuværende museumsbygning blev indviet i 1928. Samlingen af malerier bestod allerede på dette tidspunkt af 325 kunstværker. I dag rummer museet over 1800 værker.

Se mere om museet her

_

Gå en aftentur i Gl. Skagen

Lidt vest for Skagen by, der hvor fiskerlejet Skagen oprindeligt lå, ligger nu en idyllisk perle. Helt ude ved Vesterhavet kan man opleve de smukkeste solnedgange fra ’solnedgangspladsen’. Når dagen skal fordøjes, er en aftentur i Gl. Skagen det helt rigtige. Her oplever man en mere afslappet stemning end den turiststemning, der kan være i Skagen centrum.  Gl. Skagen er især kendt for de gode bademuligheder og smukke skagensgule huse.

I Gl. Skagen finder man et af de ældste fiskerhuse. Det ligger cirka 150 meter fra ’Solnedgangskiosken’. Det interessante ved dette hus er, at man har valgt at bevare huset i den smukke gammelrosa farve, som var den oprindelige. Nu er huset omdannet til smykkeværksted.

Man kan også gå op på 'kikkerbakken' lige bag byen. Her blev der i 1884 rejst et sømærke som orienteringspunkt for skibene. Sømærkets sokkel står hele 21 meter over havoverfladen.

Med sine mange flotte skagenhuse er Gl. Skagen en oplevelse, der giver én en fornemmelse af at komme tættere på fortiden.

_

Naturhistorisk oplevelse

Mellem Gl. Skagen og den tilsandede kirke ligger Skagens Naturhistoriske Museum i den gamle Højen Station. Lær for eksempel om natur, dyreliv og geologi i Skagen. Museets står også til rådighed med vejledning i, hvor de bedste naturoplevelser findes i Skagensområdet.

Skagens Naturhistoriske Museum beskriver de karakteristiske snapseurter, som man kan samle i området. Udstillingen giver også opskrifter på gode ’Skagensnapse’. Den fortæller om andre af hedemosens planter, og hvordan de anvendes. Samt hvornår bær og urter kan indsamles. Museet arrangerer naturvandringer med emnet ’snapseurter’

_

Oplev havnelivet i Aalbæk

Aalbæk Havn er bestemt et besøg værd; følg fiskekutternes kølhalinger på helt tæt hold. Havnen er kendt blandt sejlerfolket, fordi der er gode forhold for lystsejlere og en høj grad af service. Der er ca. 75 lystbåde og 25 fiskefartøjer, som ligger fast i havnen.

På en lørdag midt i Juli er der Sommerjazz på havnen i Aalbæk. Her bliver der spillet på to scener, og der sælges kolde fadøl, grillmad og lækre fiskeretter. Der er desuden turistfiskeauktion samme dag.

Der er mulighed for badning lige op ad havnen med kilometervis af ren sandstrand både mod nord og syd.

_