feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Højerup Kirke
55.27934 / 12.44384

Stevns Fortet
55.26585 / 12.40902

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Stevns Klint - Den gode historie_ _

Sagnhistorien fortæller, at Svend Gønge havde et opgør med en kvindelig kulsvier kaldet Kulsoen. Folk var ofte bange for kulsvierne, da de var helt sorte i ansigtet på grund af deres arbejde. Sagnet siger, at Svend Gønge og hans mænd trak Kulsoen ud på en isflage, men hun stemte så meget imod, at Kulsti Rende blev dannet.

Klintekongens huler på Stevns

Sagnet siger, at Klintekongen bor i en hule ved Harvig syd for Højerup. Hulen er dog styrtet sammen for mange år siden og var efter sigende kun sommerbolig for kongen. Store Heddinge Kirke fungerer som Klintekongens bolig om vinteren.

Klintekongen hersker over Stevns, og han tåler ikke andre konger i sit rige. Sagnet fortæller, at han ofte ligger i krig med Klintekongerne på Møn og Rügen i Tyskland.

Klintekongen er den samme sagnfigur som Elverkongen. Han har bolig i Elverhøj ved Barup eller i de tykke mure i Store Heddinge Kirke.

_

Kulsoen vandt over Gøngehøvdingen

Kulsti Rende nordøst for Holtug danner en naturlig nedgang til Stevns Klint. Den naturvidenskabelige forklaring på Kulsti Rende er, at det er en smeltevandsdal fra istiden. Men sagnhistorien bag Kulsti Rende er meget mere opsigtsvækkende.

Gøngehøvdingen, Svend Gønge, var friskyttekaptajn fra Skåne. I 1600-tallet var Danmark presset under Svenskekrigene. Derfor bad den danske Kong Frederik den 3. Gøngehøvdingen om at samle alle sine krigere.

Sagnhistorien fortæller, at Svend Gønge havde et opgør med en kvindelig kulsvier kaldet Kulsoen.

Kulsoen var en meget barsk kvinde. Kulsviernes job var hårdt, de arbejdede med at lave træ om til kul ved hjælp af tørdestillation. Folk var ofte bange for kulsvierne, da de var helt sorte i ansigtet på grund af deres arbejde.

Kulsoen vandt opgøret med Svend Gønge, derfor er Kulsti Rende blevet opkaldt efter hende. Sagnet siger, at det var her Svend Gønge og hans mænd trak Kulsoen ud på en isflage, men hun stemte så meget imod, at Kulsti Rende blev dannet.

Du kan læse den gode historie om den tapre Svend Gønge i Carit Etlars klassiske roman 'Gøngehøvdingen'.

_