feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Saltsyderi Rønnerne
57.24017 / 10.98972

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Læsø - Oplevelser_ _

Her er fladt og flot. Tag børnene med rundt på cykel – de bliver ikke trætte i det flade landskab. Kør forbi indlandsklitter, gennem plantager, se saltsydning og hold pause på de lange sandstrande. Husk en krabbefanger, så kan I fange krabber fra molerne.

Hør, se og indsnus saltsydningens mysterier

På Læsø har man udvundet salt i flere hundrede år. Saltsyderiet ved Rønnerne er en kopi af de gamle hytter, som man har udgravet. I dag er der mulighed for at se, hvordan saltsydningen sker og købe ægte læsøsalt med hjem.

_

Lav dit eget læsøsalt

Havvandet omkring Læsø indeholder kun ca. 3 % salt. Grundvandet under Rønnerne har derimod et saltindhold på helt op til 12-13 % salt. Og det er netop det forhold, som har gjort saltsydningen på Læsø så attraktiv.

Det høje saltindhold skyldes, at Rønnerne oversvømmes af havvand om vinteren. Havvandet synker ned gennem sandet, men bliver så stoppet af et lerlag. Når havet trækker sig tilbage om foråret, bliver Rønnerne tørlagte, og det havvand, som ligger nede i sandet, begynder at fordampe. Fordampningen betyder, at vandets saltindhold stiger og stiger, og det forklarer, at vandet under Rønnerne indeholder så meget mere salt end havet omkring øen.

Grundvandet pumpes op fra brønde i Rønnerne og køres til saltsyderierne. Saltsydningen sker ved, at man hælder det salte grundvand op i store kar. Karrene varmes langsomt op, så vandet fordamper. Når processen er forbi, sidder saltet sidder tilbage som krystaller i karrene.

Man kan selv prøve at skille salt fra vand. Bland 1 dl vand med 1½ teskefulde salt og hæld det op i en flad skål. Lad skålen stå i solen, så vandet fordamper. Jo større overflade, der er på skålen, jo hurtigere vil fordampningen ske. Når vandet er væk, sidder saltet tilbage som et gråhvidt pulver. Prøv at smage på det.

_

Se sæler eller fisk efter torsk, lange og makrel

Fra Vesterø og Østerby Havn kan man tage på ture med passagerfartøjet Seadog, som sejler ud til sælerne på stenrevet Borfeld. Her kan man se de flotte dyr ligge og sole sig på sten.

Man kan også melde sig til fisketure, hvor der fiskes efter mange af de spændende fisk, der lever i det salte hav omkring Læsø. En torsk, der tungt hiver i fiskestangen eller en flok makreller, der jagter og bider på blinket, er sjovt for hele familien.

Læs mere om Seadog her

_

På safari i Rønnerne

Rønnerne ligger som et stort udstrakt område på den sydlige del af Læsø. Man kan cykle eller gå en tur. Fra Rønnertårnet er der udsigt over det fredede område. Tag Rønnerbussen og kom rundt til alle de spændende steder.

Færgeselskabet Læsø 98 49 90 22

Læsø Turistbureau 98 49 93 42

Læs mere om ture med Rønnerbussen her

_

En hjemmelavet krabbefanger

Der er masser af liv i det lave vand tæt på kysten. Her lever småfisk, rejer, små krabber og mange andre spændende dyr.

Et sikkert hit blandt børnene er en hjemmelavet krabbefanger. Den er ganske nem at lave. Du skal bruge en klemme, en snor og en musling eller et andet stykke kød.

Bind klemmen på snoren og sæt kødet fast i klemmen. Sænk kød og klemme ned på bunden og vent et øjeblik. I løbet af kort tid finder krabberne kødet og bider sig fast. Hiv forsigtigt krabbefangeren op, men pas på, at krabberne ikke falder af.

Hvem fanger flest krabber, og hvem fanger den største?

_

Rejer på flugt

Fang en hestereje og se den grave sig ned i sandet. Eller en fjordreje, der lynhurtigt skubber sig baglæns. Brug et net til at fange nogle af de mange små dyr, der findes i strandkanten. Hæld lidt sand og vand i en skål eller et stort glas. Når byttet er fanget, hældes det ned i vandet. Hold godt øje med, hvad der sker. Nogle dyr kan næsten forsvinde, når de har gravet sig ned.

_

Se et Læsø-hjem fra midten af 1800-tallet

På den gamle gård 'På Lyngen' kan du opleve, hvordan et hjem og en gård på Læsø så ud omkring 1860. Gården er et frilandsmuseum på sit oprindelige sted, og med sit enorme sølvgrå tangtag med bevoksning af blomstrende planter, er den ved at være et af de efterhånden få eksempler på de tanghuse, der for bare halvtreds år siden var så almindelige på Læsø - og som ikke findes andre steder i verden.

Gården var beboet indtil 1949 med den indretning, der kan ses endnu, med ovn og ildsted i skorstenene, med alkover, uden elektrisk lys og med brønd på gårdspladsen. Gården sidste ejer, Sine Krogbæk, ændrede ikke meget i stuerne, så indboet er stadig placeret, som da hendes forældre overtog gården omkring år 1860.

Staldene står også som dengang. De vækker minder hos dem, der endnu kan huske den tid. Jævnligt hører vi gæster fortælle, hvordan de fx håndterede plejlen, når kornet skulle tærskes.

Et besøg på gården er en enestående chance for at opleve og høre om et ægte læsøhjem med egen stubmølle fra dengang, mændene var på havet en stor del af året, og hvor kvinderne tog sig af landbruget.

_