feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Geocenter Møn
54.96647 / 12.55126

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Møns Klint - Oplevelser_ _

Danmarks største kridtbjerg, skeletrester og verdens hurtigste dyr. Historien om Møns Klint går 70 millioner år tilbage i tiden. Tilbage til urtiden, dengang Danmark bestod af et lunt hav. Kom og nyd udsigten fra den 128 meter høje Dronningestol og se klinten fra strandkanten.

GeoCenter Møns Klint

GeoCenter Møns Klint har en udstilling, der er bygget op som en tidsrejse gennem fortiden og nutiden. Den 70 millioner år gamle rejse viser vej fra bunden af kridthavet og frem til naturen på Møns Klint, som den ser ud i dag. Du finder GeoCentret ved Store Klint i Klinteskoven.

Centeret viser fantastiske 3D-film om f.eks. de kæmpemæssige øgler, der levede i Kridthavet, som dækkede Danmark og Nordeuropa for 70. mio. år siden. Der er fundet fossiler af bl.a. den 14 meter lange dræberøgle, mosasaurus,  i Møns Klint,

Hver dag i højsæsonen og i helligdagsferierne arrangerer centeret ekspeditioner med guider for børn og voksne. Du kan komme på fossiljagter på stranden eller på mountainbike-ekspedition i Klinteskoven. Du kan læse mere om mulighederne for friluftsoplevelser ved Geocenteret i afsnittet 'Friluftsliv'.

Find også mere information på GeoCenter Møns website: www.moensklint.dk

Møns Turistinformation ligger i tilknytning til GeoCenter Møn.

_

Til tops i trækronerne

Som noget nyt kan du ogå prøve at klatre i aktivitetsbaner højt oppe i træerne eller teste modet i den skræmmende svævebane. Inden du bliver sluppet løs i trækronerne, får du udførlige instrukser fra de uddannede instruktører. Børn fra 6 år og op kan prøve træklatring på den letteste bane. 

Find mere information på GeoCenter Møns website: www.moensklint.dk

_

Kalkmalerier og andre kulturelle oplevelser

Møn er rig på både natur- og kulturoplevelser. Der findes mange dejlige sandstrande på Møn, både Ulvshale Strand, Råbylille Strand, Rytzebæk Strand Hjelm Strand og Hårbølle Strand.

Der er i alt ni smukke kirker at se på i området, både på Møn, Bogø og i Nyord: Bogø kirke, Borre kirke, Damsholte kirke, Elmelunde kirke, Fanefjord kirke, Keldby kirke, Magleby kirke, Nyord kirke og Stege kirke. Kirkerne i Keldby, Elmelunde og Fanefjord er berømte for deres usædvanlig flotte kalkmalerier.

I august finder kapsejladsen Møn Rundt sted, her er der fine både at kigge på.

_

Liselund Slotspark og lystslot

Parken ved det smukke lystslot, Liselund Slot, er et romantisk haveanlæg fra slutningen af 1700-tallet. Antoine de la Calmette anlagde parken som en kærlighedsgave til sin hustru Lisa.

Den skønne park var oprindelig betydeligt større end det, der er bevaret til vore dage. Klinteskred har opslugt store dele af parken. Værst gik det til i 1905, hvor 8 tdr. land fuldstændigt forsvandt. En fransk badstue, et engelsk kapel, en kunstigt anlagt ruin, flere stenmonumenter og en hel slugt med vandfald gik tabt på en enkelt dag. Du kan læse mere om slotsparken under afsnittet 'Mennesket i naturen'.

Er man heldig, kan man møde Liselund Parks 'Hvide Dame', som i levende live var gift med Lisa og Antoine de la Calmettes søn. Efter sigende kan man af og til se Den Hvide Dame svæve hen over plænerne i parken.

Parken er åben for besøg året rundt, og man kan også besøge museet Liselund Gl. Slot i sommerhalvåret. Se mere info om åbningstider mv. her.

_

Se Møn Fyr og find fred i fyrhytten

Møn Fyr ligger på sydspidsen af Møns Klint. Fyret blev etableret i 1845, og det var fra starten forsynet med et fast linseapparat. Fyret på Møn er et anduvningsfyr, som skulle forhindre skibe i at komme for tæt på kysten.

Møns Fyr er et typisk eksempel på, hvordan små minisamfund blev skabt, der hvor der blev bygget fyrtårne. Her levede de tre ansatte og deres familier. Mod vest ligger nogle gårde, hvis beboere tidligere også havde tilknytning til familierne ved fyret - for livet i yderste række krævede et lokalt netværk.

I dag kan man leje hytten ved fyrårnet, hvis man ønsker et par dage i fred og ro. Hytten har en fantastisk udsigt, for den er det gamle udkigshus, hvorfra alle skibe i den kolde krig blev registreret. Her sad gamle fyrmestre, kaptajner og officerer fra flåden, der havde kendskab til Warszawa pagtens skibe og fly. De observerede, nedskrev og videresendte oplysninger om skibe, der havde kurs mod og fra indsejlingen til Kadetrenden.

Se mere om hytten her.

_

Besøg bolsjefabrikken på Møn

Møn Bolcher er en lille bolchefabrik, der har til huse på den gamle sukkerfabrik i Stege.

Her koges bolcher efter gamle traditionsrige opskrifter, der fremhæver både farve og smag.

I butikken kan man stikke snuden helt ned i gryderne og følge bolchekogernes arbejde med den tunge sukkermasse. Bagefter kan produkterne købes i butikken, eller i specialbutikker og på museer rundt om i hele landet.

_

Aftensejlads

Om onsdagen sejler Færgen Ida fra Bogø og ud i Storstrøm. Desuden går sejlkutteren Discovery dagligt ud fra Klintholm Havn. Den sejler en smuk tur til Møns Klint. Turen varer to timer, hvor du har frit udsyn til den storslåede natur. Husk at reservere plads.

Klintholm Havn er i det hele taget et besøg værd, der er travle kuttere og god gammeldags havnestemning. Der er masser at se i nærheden. Ulvshale-halvøen er et dejligt naturområde, med hede, naturskov og en god strand.

Det lille øsamfund på Nyord er en historisk perle, der er bevaret fra middelalderen med sine krogede gader og stengærder imellem gårdene. Men husk: ingen biler i byen!

_

Klintholm Gods

Hovedattraktionen er portalen ud til Grønsundvej og bindingsværkshusene indenfor portalen. Parken er smuk med svungne stier, kanaler, søer og broer, ishus, monumenter og der er også en gammel jagthytte.

Hvert år i maj, når bøgen lige er sprunget ud, finder 'Klintejagten' sted. Ved Klintholm Gods og på Camping Møns Klint bliver der redet godt til af et stort hold hubertusryttere.

_