feedback
Tystrup-Bavelse Søerne Sydfyn Stevns klint Skjern å Skagens_odde Roskilde_fjord Randbøl hede Odsherred_buerne Nordøstfalster Nationalpark_vadehavet Nationalpark_thy Nationalpark_mols Nakskov_fjord Møns klint Lillebælt Læsø Kongernes_nordsjaeland København Klosterheden_bovbjerg Karrebaek_fjord Hindsholm Himmerland Hedeland Køge bugt Hærvejen_dollerup_bakker Haderslev_tunneldal Fur Flensborg fjord Det sydfynske øhav Det Danske Søhøjland Bornholm
Bornholm Kongernes Nordsjælland København Hedeland og Køge Bugt Strandpark Roskilde Fjord Stevns Klint Møns Klint Nordøstfalster Nakskov Fjord Karrebæk Fjord Tystrup-Bavelse Søerne Odsherredbuerne og Lammefjord Det Sydfynske Øhav Sydfyn Hindsholm Lillebælt Flensborg Fjord Haderslev Tunneldal Nationalpark Vadehavet Randbøl Hede Skjern Å Nationalpark Mols Bjerge Det Danske Søhøjland Hærvejen og Dollerup Bakker Klosterheden Himmerland Fur Nationalpark Thy Læsø Skagens Odde

Suserup Skov
55.37851 / 11.56744

Se flere naturperler
Natur perlerne
Nyheder / Info

Tystrup-Bavelse Søerne - Oplevelser_ _

Søerne ved Tystrup-Bavelse er smeltevandssøer og har en spændende forhistorie. De indbyder til fiskeri og friluftsliv. En cykeltur rundt om de aflange søer er oplagt, og fra højdedragene ved søbredden kan man spejde efter havørne. Om sommeren kan man svømme i søerne.

En aktiv dag med skøn udsigt

Sorø golfklub ligger et godt stykke udenfor byen. Til gengæld ligger den meget smukt flere steder med udsigt over Tystrup Sø.

_

Glid en tur op af Susåen i kano

Der er flere muligheder for at opleve søerne og åen fra vandsiden. Man kan leje en kano og tage en tur over flere dage, eller nøjes med en tur, der kun tager en dag. Fra Vrangstrup et godt stykke oppe ad Øvre Suså kan man få en weekendtur over tre dage. Hvis man bestiller kano fra Fuglebjerg bro, kan man nå til Næstved på en enkelt dag. Uanset hvilken tur man vælger, så glider man stille og roligt med strømmen mod Næstved.

_

Rustikke oplevelser og økologi

I næsten 700 år har man malet mel i vandmøllen ved Kongskilde. Først i 1959 stoppede man med at male mel. Siden 1982, hvor Kongskilde blev til en Friluftsgård, har der været spisested, vandrehjem, naturvejledning, udstilling og naturlegeplads. Her er gode parkeringsforhold, så man kan tage en vandre- eller cykeltur i området. I den hyggelige krostue på Kongskilde Friluftsgård serveres økologiske produkter og fedtfattige retter.

_

Sommermarked ved søbredden

Siden 1986 har der været marked ved Friluftsgården, et marked der har udviklet sig til at blive stort. De seneste år har der været over 110 stande, og markedet er blevet besøgt af mere end 10.000 personer på de to dage. Der er stande med alt lige fra urtesnaps til skoning af heste.

På stranden i den vestlige ende af Tystrup sø er der mange muligheder for at boltre sig, uanset om man er barn eller voksen. På varme sommerdage kan man få sig en svalende dukkert eller bygge dæmninger over de mange små vandløb, som løber ud i søen.

_

Man kan gå på isen, hvis man passer på!

Om vinteren kan man blive fristet af at gå ud på isen, men selv om isen over det meste af søen er 15 centimeter tyk, skal man være meget forsigtig med at gå ud fra stranden ved Kongskilde Friluftsgård. I de små bække er vandet ofte varmere end det kolde vand i søen. Hvor bækkene løber ud i søen, kan isen derfor være meget tyndere end i resten af søen. Hvis man vil være sikker på tyk is, skal man gå ud ved Hørhaven, hvor der også er offentlig adgang til søen.

Bedst er det, hvis man har et isbor eller en økse til at skære hul med, så man kan måle isens tykkelse. Gå aldrig ud med mindre isen er mindst 13 centimeter tyk - gå heller aldrig alene.

_

Smid snøren i vandet

Hvis man vil fiske i Tystrup-Bavelse søerne, skal man være medlem af en sportsfiskerforening. Men man kan købe fiskekort til de små søer, som ligger nordvest for Tystrup sø. Til Hundesøen kan man købe fiskekort på Kongskilde Friluftsgård og på Sorø Turistkontor.

_

Bidrag til naturperle Tystrup-Bavelse Søerne